Bölümümüz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Arkeoloji Bölümü kurulması konusundaki teklifi Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın 21.10.2005 tarihli kararı ile olumlu görüşü sonucunda Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2005 yılında açılmış olup Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın 25.08.2011 tarihli kararı doğrultusunda 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ek yerleştirmeyle öğrenci alarak lisans düzeyinde eğitim faaliyetine başlamıştır. Yine Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın 19.06.2014 tarihli kararı doğrultusunda 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında ek yerleştirmeyle öğrenci alarak yüksek lisans düzeyinde eğitim faaliyetine başlamıştır.
Arkeoloji Bölümü’nün amacı dört yıllık lisans eğitimi sonunda, özellikle Anadolu'nun tarihî mirasına sahip çıkan, bunu kendisine ve insanlığa mal edip, kültürel kimlik olarak benimseyen, ülkesi için koruyan ve tanıtan kuşaklar yetiştirmektir. 4 yıllık eğitim süresi içerisinde öğrencilere fotoğraf, slayt, projeksiyon ve bilgisayar gibi yardımcı malzemelerle desteklenen, görsel teorik derslerin yanı sıra, uygulamaya yönelik seminer, panel, konferans, inceleme ve araştırma gezileri gibi katılımcı eğitim çalışmaları ile arkeoloji bilim dalının gereği olan arazi faaliyetleri ve kazı çalışmaları gibi pratik uygulamalar yaparak, yüzey araştırmaları ve müze çalışmaları ile kazılara katılmalarını ve tecrübe sahibi olmalarını sağlamaktır.
Mezunlar almış oldukları eğitimle maddi kültür kalıntıları aracılığıyla tarihi ya da tarih öncesi dönemlerin sosyo-kültürel yapısı, inancı, ekonomisi ve üretim endüstrileri hakkında kapsamlı bilgilere sahip oldukları gibi, analitik inceleme, gözlem ve yorum yapabilme yeteneğine ulaşmaktadırlar. Mezunlar Arkeoloji Bölümlerinde, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünde, İl Kültür Müdürlüklerinde, Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğünde, İl Özel İdareleri’nde, Turizm sektöründe ve Belediyelerde çalışma imkânı bulabilmektedirler.
Yürüttüğü ve Heyet Üyesi Olarak Katıldığı Kazılar
Parion Kazıları
http://www.parion.biz/
Doç. Dr. Vedat KELEŞ
Hadrianoupolis Kazıları
Doç. Dr. Vedat KELEŞ
Gülpınar - Sminteion Kazıları
http://www.smintheion.com/
Yrd. Doç. Dr. Davut KAPLAN
Vezirköprü Oymaağaç (Nerik) Höyük Kazıları
http://www.nerik.de/
Yrd. Doç. Dr. Akın TEMÜR
Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazıları
http://www.tuspa.org/
Yrd. Doç. Dr. Davut YİĞİTPAŞA
-
Adı İncil'de geçen Konya'daki Listra kilisesi arkeoloji kazıları ile gün yüzüne çıkartılıyor
-
Neandertaller, Cebelitarık'taki Vanguard Mağara'sını adeta fabrika gibi kullanmışlar
-
Suriye'de tüm alfabelerden 5 yüzyıl daha eski 'alfabe' bulunmuş olabilir
-
Arkeologlar Nysa Antik Kenti'nde Pluto Kore Tapınağı'na giden kutsal yolu arıyor
-
Diyarbakır'da Amida Höyük arkeoloji kazılarda Çanakkale Savaşı rozeti bulundu
-
2024 Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu'nun tarihi ve programı açıklandı
-
Kendilerine belediye çalışanı süsü veren defineciler kent merkezinde kaçak kazı yaptı
-
Syedra Antik Kenti'ni gezen arkeoloji meraklıları Roma Tavlası da oynayabiliyorlar