Şanidar Mağarası neredir? Şanidar mağarasında bulunan Neandertal kalıntıların önemi nedir? Çiçek Gömü olayı nedir?
Şanidar Mağarası (Şaneder Mağarası) Irak'ta Zagros Dağları zincirinin bir parçası olan Erbil'in 66 km kuzey-kuzeydoğusunda ve Dohuk'un 115 km güneydoğusunda Bradost Dağı'nda Zap Suyu vadisine yakın bir konumda bulunan, yaklaşık 65 / 70 bin yıl öncesine kadar insansı türlerin yerleşim için kullandığı tespit edilen arkeolojik sit alanı statüsüsündeki mağaradır.
Mağara yaklaşık bir düzine (ve en az bir tanesinin kemikleri tamamen bulunan) Neanderthal iskeletlerinden dolayı çok önemli paleolitik bulgularıyla ünlüdür.
Çiçek Gömü Olayı
Özelikle 1960 yılında bulunan Neandertallere ait mezarlar bu insansı türün cenazelerini gömdüğüne dair önemli ipuçları verdi. Bir Neandertal’in yer aldığı mezarda polen yığınları tespit edilemesi bu türün cenaze töreni yapmış olmasına yorumlandı.Neandertaller’in grup üyelerinden bir tanesinin bedenini çiçeklerle süsleyerek gömdüğü ihtimali manevi duyguların ne zaman oluştuğuna dair tezleri e gündene getirdi. Bu vaka arkeoloji tarihine ‘Çiçek Gömü’ olarak geçti. Ancak daha sonraki yıllarda o çiçekleri oraya bir kemirgenin getirme olasığı ve rüzgar ile böcek faaliyetleri sonucu polenlerin mağarada toplandığını gösteren dair güçlü kanıtlar otaya çıkınca Çiçek Gömü Hikayesinin gerçekliği sarsıldı.
Günümüzde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırlarında bulunan mağarada günümüzen yaklaşık 65.000 - 70.000 yıl öncesine kadar uzananneandertal kalıntılarının Rusya steplerinden gelmiş olabileceği ileri sürülmektedir
Neandertaller olarak bilinen Homo neanderthalensis insansı türü günümüzden 440.000 yıl kadar önce ortaya çıktı 40.000 ila 28.000 yıl önce soyu tükendi.. Ancak günümüzde pek çok insan DNA'sında onların genlerine rastlanmaktadır.