Şanlıurfa'da arkeoloji kazısı yapılması gereken tarihi açıdan son derece kritik alanda yapılan inşaat kazısının sürmesi üzerine Arkeolog Nezih Başgelen, kamuoyunu gereken ilgi ve tepkiyi vermeye çağırdı.
Şanlıurfa'da muhtelemen Göbeklitepe ve Nevaliçori kadar eski ve önemli neolitik alan barındıran sit alanında uyarılara rağmen butik otel inşaatı için yapılan kazılar sürüyor. İnşaat kazısında çok kaliteli neolitik dönem çakmak taşı ve obsidyen aletler ve ezgi taşları çıkması dikkat çekiyor.
Tarihin en eski heykellerinden ‘Urfa Adamı’nın bulunduğu sit alanı ilan edilen bölgede arazi sahiplerince butik otel yapmak için kaçak kazı yapıldığı ortaya çıkmıştı. Arkeolog Nezih Başgelen kaçak çalışmayı fotoğraflamış, inşaatın durdurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Şanlıurfa Müzesi yetkilerine başvurmuştu.
Arkeoloji camiasından büyük tepki var
Olayı duyan arkeoloji camiası büyük tepki gösterdi.
Ancak buna rağmen alanda inşaat sürüyor.
İnşaat kazısında işçilerin çalıştığı tabakadan çok kaliteli neolitik dönem çakmak taşı ve obsidyen aletler, ezgi taşları çıkıyor. Buna rağmen hâlâ inşaatın sürüyor olması tepkilere yol açıyor.
Arkeolojik kazı yapılması gereken, Göbeklitepe kadar eski ve değerli bulgular çıkması mümkün alanda inşaat için temel kazısının hâlâ durdurulmamsı, soru işaretlerine yer açıyor.
Arkeolog Nezih Başgelen: Kamuoyunun da gereken ilgi ve tepkiyi vermesi gereken kritik bir süreçteyiz
40 yıldır Arkeoloji alanında yayıncılık hizmeti veren ve ömrünü Türkiye'nin kültür değerlerine adayan Editör arkeolog Nezih Başgelen, durumun vehameti üzerine bir basın açıklaması yaparak, kamuoyunu konu hakkında duyarlı olmaya çağırdı ve bürokratik makamlar ile kamuoyunu kazının durdurulması için elinden geleni yapmaya davet etti.
Nezih Başgelen'in basın açıklaması şu şekilde:
"ACİL DUYURU: Şanlıurfa'da Halil-ür Rahman'ın tam karşısındaki sırtta butik otelle ilgili temel kazısının yapıldığı yer Göbeklitepe ile çağdaş önemli bir höyük yerleşimin parçasıdır.
Söz Konusu arazinin içinden 1997 yılında Yeni Yol Caddesi’nin açılması ile oluşan kesitte Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin yürüttüğü çalışma burada Çanak Çömleksiz Neolitik Döneme, yaklaşık 11 binyıl öncesine ait bir yerleşimin varlığını kanıtlamıştı. 1993 yılında rastlantı sonucu bulunan Urfa Heykeli de bu bölgeden gelmektedir.
Tüm bu veriler Yeni Mahalle’de Göbeklitepe ile birlikte yerleşik hayatın başlangıcına ait dünyanın bilinen en eski anıtsal yapılarının Şanlı Urfa’da da olduğunun kanıtlarını oluşturmaktadır. Söz konusu temel kazısında işçilerin çalıştığı tabakadan çok kaliteli neolitik dönem çakmak taşı ve obsidyen aletler , ezgi taşları çıkmaya başlamıştır. Daha önceki hafriyat aşamasında da ayni yerde Göbeklitepe, Nevali Çori, Karahantepe benzeri T şeklindeki dikmelere terrazzo tapınak döşemelerine rastlanmıştı.
Bu alan Göbeklitepe'de şu ana kadar görmediğimiz verilerin gelmesi açısından çok önemli. Bilginin kurtarılması açısından Ş.Urfa müzesinin ve ilgili koruma kurulunun acilen müdahale etmesi uzmanları tarafından kurtarma kazısı yapılması gerekiyor. Sıraladığımız az sayıdaki veri dahi Yeni Mahalle’deki yerleşimin Göbeklitepe’den bildiğimiz kültürün bir parçası olduğunu göstermekte veYeni Mahalle’yi bu yerleşmeler içerisinde ayrı bir yere koymaktadır.Arkeologların da , dönem uzmanlarının da bilim dünyasının da konuya duyarlı kamuoyunun da gereken ilgi ve tepkiyi vermesi gereken kritik bir süreçteyiz
8 Mayıs 2018 Pazartesi
NEZİH BAŞGELEN
Arkeolog- Editör
Arkeoloji ve Sanat Yayınları kurucusu
Türkiye'de Neolitik Dönem Yayın Projesi editörü "
arkeolojikhaber.com