SARAT Projesi nedir? SARAT ismi nereden geliyor? SARAT Projesini kimler yürütüyor? Arkeolojik proje midir?
SARAT Projesi adını İngilizce ‘Safeguarding Archaeological Assets of Turkey’ (Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması) ifadesinin baş harflerinden alan Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü (BIAA) başkanlığında yürütülen bir projedir.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Uluslararası Müzeler Konseyi İngiltere Şubesi (ICOM UK) ortakları olduğu SARAT Projesi, British Council ve İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı’nın yönetimindeki Kültürel Koruma Fonu* (The Cultural Protection Fund- CPL-O69-16) tarafından desteklenmektedir.
SARAT PROJESİNİN AMACI: Projenin amacı, Türkiye’nin arkeolojik varlıklarının korunması için bilgi-kapasite ve farkındalık artırmaktır. Bu hedef doğrultusunda çeşitli eğitim ve araştırmaları hayata geçirmektedir.
SARAT PROJESİNİN HEDEFLERİ: Türkiye’nin arkeolojik varlıklarının korunmasına, insana yönelik kapasite ve farkındalık arttırıcı yaklaşımlarla katkı sunmayı hedefleyen bir projedir.
Koruma hedefi çerçevesinde şekillenen faaliyetleri şöyle özetlenmiştir:
Türkiye’de toplumun arkeolojiyle ve yaşadığı ülkenin arkeolojik mirasıyla kurduğu ilişkiyi anlamak ve bu ilişkinin geliştirilmesi için yeni fikirler üretmek, Arkeolojik varlıkların korunması için toplumsal bilincin yükseltilmesi ve korumanın sadece kurumların değil, geniş kesimlerin sorumluluk duymasıyla başarılabileceğinin anlatılması, Arkeoloji ve kültürel miras alanında çalışan profesyonellerin mesleki kapasite ve donanımlarının online dersler ve atölye çalışmaları yardımıyla artırılması, Türkiye’nin engin arkeolojik birikimini barındıran müzelerde oluşabilecek acil durumlara karşı risk yönetimine yönelik bilgi birikiminin artırılması, Arkeoloji haberlerinin yazımında bilginin ve kalitenin artırılması için konuyla ilgili gazetecilerin mesleki donanım ve farkındalığının yükseltilmesi Türkiye’de yasa dışı kazı ve defineciliğin ve arkeolojik eser kaçakçılığının arkeolojik varlıkların ve verilerin bütünlüğüne verdiği zararın anlatılması ve bu bağlamda yapılan çalışmalar.
Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler web sitesinden edinilebilir: http://saratprojesi.com/tr