Aydın Nysa, İzmir’de Smyrna Agorası ve Smyrna Bayraklı Höyüğü arkeoloji kazılarını destekleyen Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir’in ilk kent müzesinin açılış müjdesini verdi. Müze projesi için eski un fabrikası aslına sadık kalınarak müze binasına dönüştürüldü.
Yaşar Eğitim Vakfı, 1967 yılından beri kültür, sanat ve eğitime olan katkılarını bir adım daha ileri taşıyor. 45 yıldır aralıksız olarak eğitim, kültür, sanat alanlarında çalışmaları destekleyen Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, yeni projesini ise İzmir’de yapıyor.
Bu yıl 37’incisi düzenlenen Dyo Sanat Ödülleri Sergisi’nin Galata Rum Okulu’ndaki açılışı için İstanbul’da bulunan Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, Vakfın çalışmaları konusunda bilgi verdi.
‘Evrende Dönüşüm’ teması ile gerçekleşen 37’nci DYO Sanat Ödülleri yarışmasına Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan ve Özbekistan’dan sanatçıların da katıldığını belirten Feyhan Yaşar, Denizhan Özer küratörlüğünde düzenlenen serginin 10 Şubat’a kadar açık olacağını belirtti. Yaşar, “Sergide aynı zamanda 1967 yılından bu yana yarışmada ödül almış eserler de sergilenecek. 52 yıllık bu sanat arşivini İstanbullu sanatseverlerle buluşturmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Vakfın arkeolojik ve bilimsel içeriğe sahip 41 yayını var
“Tarih bir toplumun geleceğinin temel taşı” diyen Feyhan Yaşar; “Kültür miraslarımızın ortaya çıkarılması için 1977’den bu yana Vakıf bünyesinde farklı kazı çalışmalarına destek veriyoruz. Halen devam eden Aydın Nysa, İzmir’de Smyrna Agorası ve Smyrna Bayraklı Höyüğü arkeoloji kazıları bu toprakların köklü geçmişini bugüne taşımamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı. Vakfın çoğunluğu arkeolojik ve bilimsel içeriğe sahip olmak üzere 41, Atatürk hakkında ise bugüne kadar yayınlanmış 13 yayını bulunuyor.
Feyhan Yaşar: Babamızın hayaliydi
Eskişehir’de yaptırılan Gıda Teknolojisi Anadolu Lisesi dahil Türkiye genelinde 8 okulu milli eğitime kazandırdıklarını belirten Feyhan Yaşar, Anadolu Meslek Lisesi, yüksek okul, lisans ve yüksek lisans öğrencileri dahil 6500 öğrenciye karşılıksız burs sağlandığını da sözlerine ekledi. “Babamız Selçuk Yaşar’ın hayallerinden birini daha hayata geçiriyor olmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz” diyen Yaşar, İzmir’in ilk kent müzesinin 2019’un ikinci yarısında tamamlanacağı söyledi. Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Alsancak’ta, eski bir un fabrikası olan ve Yaşar Üniversitesi rektörlük binası olarak kullanılan binanın restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının Mimarı Etem Ülkütaş tarafından yürütülüyor. 2019 yılı ikinci yarısında tamamlanacak müze, toplam 6000 m2 kapalı alan içinde 2600 m2 geçici ve kalıcı sergi alanları, 326 kişilik opera çukurlu konferans salonu, kütüphane ve sanat atölyelerinden oluşacak. İzmir kent yaşamına yeni bir soluk getirecek müze projesinin toplam bütçesi 20 milyon TL.”
2019 yılının ikinci yarısında açılması planlanan müze, geçici ve kalıcı sergi alanları, opera ve konferans salonu, kütüphane ve sanat atölyelerinden oluşacak.
37. Dyo Sanat Ödülleri’ni alan eserler sergileniyor
Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilen Dyo Sanat Ödülleri Sergisi, Galata Rum Okulu’nda dün sanatseverlere kapılarını açtı. Bu yıl 37’ncisi düzenlenen Dyo Sanat Ödülleri Sergisi açılışı, Galata Rum Okulu’nda düzenlenen özel bir davetle gerçekleşti. Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen davete sanat ve iş dünyasından isimler katıldı. 37. Dyo Sanat Ödülleri sergisinde bu yıl ödül alan ve sergilenmeye hak kazanan 56 eserin yanı sıra 1967 yılından bu yana yarışmada ödül almış 70 eser de özel bir koleksiyon ile sergileniyor. Küratörlüğünü Denizhan Özer’in gerçekleştirdiği sergi 10 Şubat tarihine kadar gezilebilecek.
Davette konuşan Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Yaşar Topluluğu olarak amaçlarının ülkenin eğitim, kültür ve sanat alanında kalıcı izler bırakmak olduğunu söyledi. Yaşar, “52 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz Dyo Sanat Ödülleri bizim için çok değerli. Türk resim sanatında, sanatın ve sanatçının yanında olduk, birbirinden değerli jüri üyeleri ve sanatçılarla çalıştık. ‘Evrende Dönüşüm’ teması ile düzenlediğimiz yarışmamıza 500’e yakın sanatçının 800’e yakın eseri katıldı. Seçici kurulumuzun yaptığı değerlendirmelerle ödüllü ve sergilenmeye değer bulunan eserler seçildi” diye konuştu. Yarışmada dereceye giren pentür dalında ‘Doğa Beden- Kent 1’ isimli eseriyle Murat Özbakır’ı ‘İsimsiz’ adlı eseriyle Sidar Baki’yi ve özgün baskı dalında ’Atık No 1’ isimli eseri ile Semih Çınar’ı kutlayan Feyhan Yaşar sanatçılara başarılarının devamını diledi.
İsmail Şahin - Milliyet