Seleukos kimdir?
1. Seleukos I Nikator: MÖ 358?-354/280. Seleukos krallığını kuran Makedonyalı komutan.
MÖ 312-280 arasında hüküm sürmüştür. Büyük İskender’in generallerinden biriydi. Hindistan seferi sırasında sivrilmiş, İskender’in ölümünün ardından çıkan iç karışıklıklarda Babil satraplığını üstlenmiştir. Arrianus onun için şöyle yazar: "Seleukos gerçekte İskender’in arkasından gelenler arasında en büyük kraldı. Tümü içinde krallara en yaraşır karakteri o taşıyordu.” Yaklaşık MÖ 305’te Seleukeia kentini kurarak başkenti yaptı. Doğuda sınırlarını güvence altına aldıktan sonra yönünü batıya çevirdi ve Antigonos I Monophtalmos’a karşı kurulan ittifaka katıldı. Ipsos Savaşı’nda Antigonos’un saf dışı edilmesinde sonra kuzey Suriye’yi ele geçirdi ve Antiokheia’yı kurdu. Kurupedion Savaşı’ndaki zaferinden (MÖ 281) sonra ise Anadolu ve Trakya’yı topraklanna kattı ve Mısır ve Hindistan hariç tutulursa, Büyük İskender’in kurduğu imparatorluğa hemen hemen eşit büyüklükte bir imparatorluğa sahip oldu. Sağladığı başarıyı tam olarak kutlayamadan, hem doğduğu yerleri görmek hem de Trakya’daki egemenliğini sağlamlaştırmak üzere gittiği Lysimakheia’da bir kurban töreni sırasında Ptolemaios Keraunos tarafından öldürülmüştür. Pers soylusu olan ilk eşi Apama ile MÖ 324’te Susa’da İskender’in düzenlediği toplu törende evlenmişti (bu evlilikten doğan oğlu Antiokhos I Soter, Seleukos I’un halefi olmuştur). İkinci eşi ise Demetrios I Poliorketes’in kızı Stratonike idi.
Seleukos krallannın çevrelerindeki Yunan olmayan halklar ile ittifak evlilikleri yapma siyasetini Seleukos I Nikator başlatmıştır. Yönetim işleriyle yakından ilgilenmiş, kendi adına, Pers kökenli karısı Apama adına (Apameia) ve babası Antiokhos adına kentler (en önemlisi Antiokheia) kurmuştur. Siyasi başarılarının yanı sıra yönetimi altındaki değişik milletlerin geleneklerine saygı gösterdi ve himaye etti. Keşif gezilerini desteklemiş, Patrokles’in Hazar Denizi’ni, Megasthenes’in de Ganj Irmağı’nı keşfetmesini sağlamıştır.
2. Seleukos II Kallinikos: MÖ 265-225. Seleukos krallığının dördüncü hükümdarı.
MÖ 246-225 arasında hüküm sürmüştür. Antiokhos II Theos’un büyük oğlu ve halefidir. Kızı Laodikeia’yı Pontos kralı ile evlendirerek ittifak kurdu, çeyiz olarak da Frigya bölgesini verdi. Bir yandan Baktria ve Parthia bölgelerindeki isyanları bastırmaya çalışırken diğer yandan tahtta hak iddia eden üvey kardeşi Antiokhos Hieraks ile mücadele etti. Ptolemaios Krallığından yardım alan kardeşi III. Suriye Savaşı’nın çıkmasına neden oldu. Bu savaşta Seleukos ordusu Ptolemaios ordusuna yenildi ve Anadolu’daki topraklarının büyük kısmını kaybeti. MÖ 235’te Kardeşler Savaşı’nda Seleukos II bu kez kardeşi Antiokhos Hieraks’a yenildi ve Anadolu’daki tüm topraklarını kaybetti. Attan düşerek öldüğü söylenir. Çağdaşı diğer krallar gibi o da büyük bir depremden zarar gören Rodos’a maddi yardım sağladı. Kendi ülkesinde bayındırlık işlerine önem verdi, birkaç yeni kent kurdu.
3. Seleukos III Keranos: MÖ 243-223. MÖ 225-223 arasında Seleukos kralı.
Seleukos II Kallinikos’un en büyük oğludur. Anadolu’yu Pergamon Krallığından geri almak için sefer düzenledi fakat ordu içindeki bir komplo sonucu öldürüldü. Geride mirasçı bırakmadığı için kendinden küçük erkek kardeşi Antiokhos III askerler tarafından kral ilan edilmiştir.
4. Seleukos IV Philopator: MÖ 218-175. MÖ 187-175 arasında hüküm süren Seleukos kralı.
Antiokhos III’un oğlu ve halefidir. Babasının krallığı sırasında önemli komutanlıklarda bulunmuş, Magnesia Savaşı’ndan sonra ortak kral ilan edilmiştir. Bu savaş sonrasında imzalanan antlaşma gereğince Roma’ya tazminat ödüyordu. Ayrıca oğlu Demetios Roma’da tutsak idi. Bu şartlarda Roma’ya sadık kalmak zorunda kaldı. Buna karşın Pergamon Krallığına karşı Pontos kralı Pharnakes I’den yardım aldı. Yöneticilerinden Heliodoros tarafından bilinmeyen bir sebeple öldürülmüştür.