Sibirya Krallar Vadisi'nde iki İskit kurganı daha bulundu. İskit mezarlığında süren kazılarında bulunan kurganlardan çok sayıda mezar hediyesi ve 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuk iskeleti çıkarıldı.
Rusya Federasyonu'a bağlı özerk Tuva Cumhuriyeti'nde Sibirya Krallar Vadisi olarak tanımlanan urano-Ujukska Vadisi'ndeki nekropolde çalışan arkeologlar, kazılarda son olarak 2500 yıllık, içinde zengin mezar hediyeleri bulunan iki yeni mezar höyüğü keşfettiklerini duyurdular.
İskit kültüründen kalma nekropolde Krakow'daki Jagiellonian Üniversitesi ekibinde yer alan Polonyalı ve Rus arkeologlar ile St. Petersburg'daki State Hermitage Museum (Devlet Mirası Müzesi) görevlilerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği kazılarda keşfedilen ilk kurgan sağlam kirişlerden oluşan bir çerçeve üzerine inşa edilmiş ahşap bir mezar odasını barındırıyor. Bu kurganda 50 yaşında bir kadın ve çok küçük bir çocuk iskeleti bulundu.
İskeletlerin yanına mezar hediyesi olarak, çeşitli altın süs eşyaları, demir bir bıçak, bronz bir ayna ve işlemeli hilal şeklinde bir mücevher parçası bırakılmıştı. Mezarda aynı zamanda birok sapı, bir buz baltası sapı, bir sadak parçası ve bronz aynaya deri halka ile bağlanmış tahta bir tarak gibi birkaç organik nesnenin kalıntıları bulundu.
Araştırmacılara göre, mezarlar M.Ö 6. yüzyıla tarihleniyor ve muhtemelen bir İskit soylusunun ölen maiyetine aitler. O yıllarda urano-Ujukska Vadisi İskitlerin ve Sibirya coğrafyasının en önemli ritüel merkezlerinden biriydi.
Arkeologlar ayrıca kurganların yakınında oldukça fazla sayıda bronz nesne içeren bir alan olduğunu tespit ettiler. Dedektör yardımı ile etrafa saçılmış birkaç düzine bronz eşya bulan arkeologlar, alanda bir bronz hazine alanı olduğuna inanıyorlar. Ancak bu alanın20. yüzyılda nekropolün yakınında kurulan kollektif çiftlikle beraber talan edildiği tahmin ediliyor.