Baykal Gölü’nün yakınlarındaki Tunkinskaya Vadisinde bulunan avcılık yapmış insansılara ya da insanlara ait kemikler 5o bin ile 27 bin yıl arasına tarihleniyor. Ama Homo sapienslere ait olup olmadığı henüz tam olarak belirlenemedi.
2016 yılında Sibirya’da Baykal Gölü’nün yakınlarındaki Tunkinskaya Vadisi'nin (Arshan) Burtatya bölgesinde bulunan, en eskisinin 50 bin yıllık olduğu belirlenen insansı türlere ait kemikler Max Planck Enstitüsü tarafından inceleniyor.
Siberiantimes sitesinin haberine göre; 50.000 ila 30.000 yıl öncesindekş zaman aralığına tarihlenen kemiklerin arasında Homo sapiens kemikleri de bulunduğu iddia ediliyor.
İddia doğrulanırsa, Afrika ve Ortadoğu dışında bulunan en eski Homo sapiens kemikleri keşfedilecek.
Siberian Times'ın haberine göre; İnsansı kemiklerinin, taş aletler ve hayvan kemiklerinin yanında bulunması, kemklerin sahiplerinin aslan, bizon a ve geyik avcılığı yaptığını tahmin ettiriyor. Arkeoloji kazı alanında bulunan kemik bıçaklar avcılık tahminlerini destekliyor. Topaz ve kaya kristalin yapılmış kesici aletler de mağara aslanı dişinden yapılmış takı da avcılık kanıtı saylıyor. Arkeologlar alandaki kemik bıçak sayısından hareketle burasının tam bir avcı cephaneliği olduğunu düşünüyorlar.
Rus Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsü Sibirya temsilcisi Dr. Evgeniy Rogovskoi, “Kemikler yeni yol inşaatı için yapılan çalışmalarda ortaya çıkmış ve arkeologlarca devam ettirilen kurtarma kazıları ile zenginleştirilmişti. Kemikler sadece yarım metre derinlikten çıktı. Elimizde çok fazla kemik bulgusu var. Kemiklerin büyük çoğunluğu 27.000 ila 30.000 yıl öncesine ait görünüyor, bir kısmı ise. 50.000 yıl öncesine tarihleniyor. Daha geç döneme tarihlenen kemiklerin Homo sapienslere ait olduğunu düşünüyoruz. Ancak Neandertal mi Homo sapiens mi olduğu henüz tam olarak belirlenmedi. Eğer kemikler Homo sapiensler aitse, şimdiye kadar kuzey Avrasya’da bulunan en eski Homo sapiens kalıntılarını sahibiz demektir. Bölgede daha eski yıllara ait kemikler de bulundu.
Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsü direktörü Dr Mikhail Shunkov, “Onlarca yıldır, uzmanların güney Sibirya’daki insan evrimi hakkındaki fikirleri çok hızlı değişiyor. Homo sapiens’in Sibirya’ya ilk olarak ne zaman ulaştığı en önemli soru. İncelettiğimiz bulguların bu sorunun cevaplanmasına yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.
Fas’ta, geçen yıl şimdiye dek bilinen en eski homo sapiens kalıntıları keşfedilmiş, fosillerin 300 bin yıllık olduğu belirtilmişti.
Öte yandan İsrail’deki bir mağarada bulunan ve 200 bin yıllık olduğu belirlenen bir çene kemiğinin de Homo sapiens’e ait olduğu iddia edilmişti.
arkeolojikhaber.com