Geçen yıl Temmuz ayında kuzeydoğu Sibirya'da Sakha Cumhuriyeti'nde şaşırtıcı derecede, tüyleri, dişleri ve tırnakları ile birlikte iyi korunmuş bir yavru dağ aslanı ve kurt kafası bulunmuştu. CT taraması ile inceleyen hayvanların kaslarının, organlarının ve beyinlerinin iyi durumda olduğu saptandı.
Rusya’nın Sibirya bölgesinde geçtiğimiz yıl bulunduğu açıklanan dağ aslanı yavrusu ve kurt kafasının 30.000 yıl önce donarak şaşırtıcı derece neredeyse hiç bzoulmadan günümüze kaldığı açıklandı. Buzul çağında yaşayan yaratıklar geçen yılın Temmuz ayında, Sibirya'nın Sakha Cumhuriyeti'ndeki araştırmalar sırasında keşfedilmişti. 2015 ve 2017 yıllarında üç mağara aslanının kalıntılarının izini süren bilimadamları karşılarında adeta diri gibi duran aslan yavrusunu görünce gözlerine inanamamışlardı.
Japonya ve Rusya araştırmacılardan oluşan ekibin gerçekleştirdiği keşifle ilgili gelişmeler, 3 Haziran’da Tokyo’da basına açıklandı.
Asahi.com'dan Masahiro Yoneyama'nın haberine göre; Tokyo'daki Jikei Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Paleontolog ve Tıp Profesörü Naoki Suzuki, kalıntıların CT taramasının yapıldığını belirtti.
Paleontolog Naoki Suzuki'nin verdiği bilgilere göre; Her iki hayvanın kasları, mevcut organları ve hatta beyinleri sağlam durumda. Bu sayede onların fiziksel özellikleri ve yetenekleri ile günümüz aslanlarının ve kurtlarının organlarının karşılaştırılması mümkün görünüyor.
Nesli tükenen yavru dağ aslanının 40 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 8 kilogram ağırlığında olduğu belirtiliyor ve doğumundan kısa süre sonra öldüğünü tahmin ediliyor.
Dişleri ve tüyleri sağlam olan kurdun ise 2 ila 4 yaşları arasında olduğu sanılıyor.
arkeolojikhaber.com