Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü
2013 yılında 1 öğretim üyesi ile kurulan Arkeoloji Bölümü, altyapı çalışmalarının tamamlanılması ve 3 öğretim üyesinin daha bölüme kazandırılmasıyla ilk öğrencilerini 2016-2017 Akademik Yılı Güz Dönemi'nde kabul etmiştir. Şu an 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi ile işleyişine devam eden bölümde "Tarih Öncesi Anabilim Dalı", "Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı" ve "Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı" altında dersler verilmektedir.
Bölüm, arkeoloji alanındaki temel bilgilerin yanı sıra belli uzmanlık alanlarında da öğrencilere bilgi ve tecrübe edindirecek bir kadro ile ders ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Yurtdışı eğitim ve öğrenci paylaşımı kapsamında Arkeoloji Bölümü'nün Almanya "Erlangen" ve "Philips-Universitat Marburg" Üniversiteleri ile Erasmus Anlaşmaları ve Gürcistan "Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi" ile de ikili anlaşmaları bulunmaktadır.
Arkeoloji Bölümü Akademisyen bağlamında Sinop Balatlar, Parion, Teos ve Pergamon kazıları ile Ardahan İli Yüzey Araştırmasına; öğrenci bazında ise Sinop Balatlar, Parion, Teos, Klaros, Didyma, Maydos Kilisetepe ve Tyana kazılarına aktif destek ve katılım sağlamaktadır.
Misyon
Arkeoloji odaklı eğitimi geniş bir çerçevede irdelemek, bölüme bağlı öğrencilerin hem teorik hem de uygulamalı derslere, seminerlere ve faaliyetlere katılımını sağlayarak öğrencilerine arkeoloji disiplini ile ilgili fikir, kavram ve verileri inceleme, tartışma ve bilimsel kanıtlara dayalı bir şekilde yorumlayabilme yetisini kazandırmak, genelde Akdeniz ve Ege ama özelde Karadeniz arkeolojisine hakim bilim insanları yetiştirmek, taşınabilir veya taşınamaz kültür varlıkları gibi insan geçmişine ait arkeolojik buluntu veya sanat eserlerine karşı hassasiyet besleyecek bireyler yetiştirmek ve Türkiye arkeolojisini her daim genç ve kaliteli arkeologlarla güçlendirmek başlıca amaçlar arasındadır.
Vizyon
Öğrencileri arkeoloji alanında donanımlı ve kabul edilebilir bilim insanları, yurt içi ve yurtdışı çalışmalarına katkı koyarak Türk arkeolojisini geliştirecek, arkeolojik değerleri kazıp gün yüzüne çıkarmak yanında çalışıp değerlendirerek bilimsel dayanaklarla bilim dünyasına duyuracak ve çağdaş yöntemlerle koruyup bir sonraki nesillere aktaracak arkeologlar olarak yetiştirmek programın başlıca hedefidir.
Program Profili
Klasik Arkeoloji ile Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi dersleri verilmektedir. Klasik Arkeoloji derslerinde Ege dünyasındaki Yunan ve Roma uygarlıklarının tarihi ile seramik, mimari ve heykeltraşlık eserleri üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi derslerinde ise Paleolitik Çağ’dan başlayarak Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Tunç Çağları ve Demir Çağları olmak üzere Anadolu ve tüm Önasya’daki (Kafkasya, İran, Mezopotamya, Suriye, Filistin, Mısır) varlık gösteren kültürler ve uygarlıklar incelenmektedir. Verilen bu teorik eğitimin yanı sıra öğrencilerin müze, yüzey araştırması ve kazılarda staj yapabilmeleri sağlanmakta ve Bölüm bünyesindeki laboratuvarda çizim, kataloglama alanlarında pratiklerini geliştirmelerine destek verilmektedir.
Yönetim
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Gülseren KAN ŞAHİN
gksahin@sinop.edu.tr
Bölüm Başkan Yardımcısı
Dr. Öğr. Üyesi Hazar KABA
hazarkaba@sinop.edu.tr
Bölüm Sekreteri
Adem Kürşat KESKİN
Telefon: +90 368 271 5516 / 4259
e-Posta: akeskin@sinop.edu.tr
Akademik Personel
Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi Hazar KABA (Anabilim Dalı Başkanı)
Telefon: +90 368 271 5516 / 4259
e-Posta: akeskin@sinop.edu.tr
Protohistorya ve ÖnAsya Arkeolojisi Anabilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi Gülseren KAN ŞAHİN(Anabilim Dalı Başkanı)
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi Zeki Mete AKSAN (Anabilim Dalı Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Babür Mehmet AKARSU
Dr. Öğr. Üyesi Nazlı YILDIRIM
Arş. Gör. Onur BOZOĞLAN