Sivas Gök Medrese 371 bin ziyaretçi ağırladı

Sivas'ta üzerindeki gök mavisi çinilerden dolayı "Mavi Medrese" olarak da anılan Gök Medrese, yaklaşık 3,5 yıl önce tamamlanan tarihinin en kapsamlı restorasyonun ardından ziyaretçi akınına uğruyor

Sivas'ta, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında mimar Konyalı Kaluyan'a yaptırılan, üzerindeki gök mavisi çinilerden dolayı "Mavi Medrese" olarak da anılan Gök Medrese'yi, kapsamlı restorasyonun ardından ziyaret açıldığı Ocak 2021'den bugüne 370 bin 823 kişi ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayan müzede, Şemsi Sivasi Türbesi'nden alınan dokuma hırka, el yazması eserler, hat levhalar, madeni eserler, Sivas yöresine ait dokuma halı ve kilimler, Divriği Ulu Cami'ye ait çini küre ile restorasyon sırasında araştırma kazılarında bulunan çini parçaları, ardıç kazıklar sergileniyor.

Sergilenmeyen halı ve kilimlere ait görseller ve kısa bilgiler ise dijital olarak ziyaretçilere aktarılıyor.

Bilgilendirme panolarında çoğunlukla vakfiyeden alınan bilgiler doğrultusunda Gök Medrese'de günlük yaşam, çalışanlar ve görevleri, Sivas'ta bulunan alimlerle ilgili bilgiler, seyyahların Sivas'a ait yorumları, İslam medeniyetinde eğitim gibi konular yer alıyor.

- Restorasyonu 7 yıl sürdü

Gök Medrese Vakıf Müzesi Müze Araştırmacısı Burcu Saldıran, Gök Medrese'nin bilinen tarihinde ilk onarımını 1823 yılında gördüğünü söyledi.

Tarihi yapının 2010 yılında Koruma Kurulu'nca müze statüsü kazandığını belirten Saldıran, daha sonra kapsamlı bir restorasyon sürecinin başladığını anlattı.

Saldıran, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen tarihin en kapsamlı restorasyonun 2014'te başladığını ve 2021'de sona erdiğini anımsattı.

Restorasyon kapsamında ana eyvanın yeniden inşa edildiğini belirten Saldıran, "Çinilerden dökülmüş olanlar yapıldı, yan eyvanlardaki çiniler orijinaline uygun yapıldı. Teşhir odaları elden geçirildi ve kapsamlı bir restorasyon gerçekleştirildi. Havuzun parçaları bulunarak aslına uygun olarak tekrar yapıldı. Önceki araştırmalara dayanarak bu restorasyon güzel bir şekilde tamamlandı." dedi.

- Hızlı tren ziyaretçi sayısına olumlu katkı sağladı

Müzenin teknolojiyle iç içe olduğunu ve ilk kez "Hololens" teknolojisinin Gök Medrese'de kullanıldığını aktaran Saldıran, şunları kaydetti:

"Gök Medrese'de Türkiye'de ilk defa bir müzede 'Hololens' teknolojisi kullanılılıyor. Hololens teknolojisiyle gözlüğü takan misafirlerimiz teşhir odalarımızın kapılarında bulunan kodları gözlüğe okutarak o dönemin tarihine yolculuk ediyor. Onun dışında müzede sergilenen eserleri de interaktif şekilde görebiliyorlar. Gök Medrese aslında Sivas'ta en çok ziyaretçi ağırlayan müze. Ocak 2021'de ziyarete açılmasının ardından 370 bin 823 ziyaretçi ağırladık. Özellikle Sivas-Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasıyla Sivas biraz daha turizm açısından zengin ve cazibe merkezi haline geldi. Bu durum da bizim ziyaretçilerimize yansıdı."

 

AA Serhat Zafer
 


Benzer Haberler & Reklamlar