Şehir merkezindeki tarihi Sivas Kalesi’nde 2015 yılında yapılan arkeoloji kazılarında bulunan tunç çağı eserleri ile Yaklaşık 1500 yıllık bir ekmek mührü ziyarete açıldı.
Bir zamanlara Sivas Kalesi'nin bulunduğu alanın güneydoğusunda yapılan arkeoloji kazılarda bulunan eserler envanterde yerini aldı. Kazıda ortaya çıkan eserlerin bir kısmı Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Ali Alkan, Sivas Kalesi’ndeki kazılar hakkında bilgi verdi. Kazı çalışmalarının 2015 yılında başladığını ifade eden Alkan, “Bu çalışmalar 2019’dan bu tarafa ivme kazandı. Yapılan çalışmalarda Eski Tunç’tan günümüze kadar pek çok malzeme, yüzlerce malzeme bulundu. Şu anda bunların 85-90 tanesini vitrinlerimizde sergiliyoruz. Kale kazıları, tabii ki bu üçüncü derece arkeolojik sitte belediyemizin yeni yapılanma projeleri olduğu için devam edecektir” dedi.
1500 yıllık ekmek mührü
Kazıda birçok eser bulunduğunu söyleyen Alkan, “Güzel buluntular elde ettik Eski Tunç Çağı’na ait. Öte yandan bir de Bizans dönemi ekmek mührü var. Bu ekmek mührü, onların özel günleri, yortularının olduğu dini törenlerde, o dini törenlere özgü yapılan, genel vaftiz töreni gibi ya da işte Paskalya Bayramı gibi özel günlerinde yenen ekmeklere vurulan mühürdür. Bu pişmiş topraktan yapılmış, üzerinde hac işareti var. Bu da bulduğumuz ünik örneklerden birisi. Biraz teşhir ve tanzimimizi güncelledik. Binamız tarihi bir bina olduğu için buraya da bakım onarım yaptık, vitrinlerimizi yeniledik. Ziyaretçilerimizi her daim bekliyoruz” diye konuştu.