Antiocheia Antik Kenti'ndeki St. Pierre Kilisesi'nin çevresindeki kazılar hakkında bilgi veren Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, , Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi ve St. Pierre Kilisesi'ni bir arkeopark açık hava müzesi haline dönüştürmek için proje hazırladıklarını söyledi.
Hatay'da Hristiyanların hac yeri olarak kullandığı mağara kilise olarak kullandığı Antiocheia Antik Kenti'ndeki St. Pierre Kilisesi'nin çevresinde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında bu sene Roma dönemindeki yerleşime ait odalar ve sunu kapları gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologlar, kazılar esnasında Geç Roma dönemine ait çeşitli yapı duvarları ve kalıntılarının yanı sıra çok sayıda sunu kabına rastladı.
St. Pierre Kilisesi çevresindeki kazıların bu sezon 2 arkeolog ve 15 işçiyle, 10 Ekim'de başladığını belirten Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy "St. Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Dağı etekleri ve Asi Nehri'ne kadar olan bölge Antiocheia'nın yerleşim sahasıdır. Antiocheia milattan önce 300'lerde 1. Seleukos tarafından kuruluyor, daha sonra Roma, Bizans ve Osmanlı'ya kadar bu bölge yerleşim görüyor" dedi.
2023'te yılında açık hava müzesi haline getirilecek
Kazı çalışması yürütülen bölgenin, St. Pierre Kilisesi, Müze Otel ile büyük bir forum olduğunu anlatan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaptığımız kazılarda şu ana kadar Geç Roma dönemindeki yerleşime ait odalar ve çok sayıda sunu kabı bulduk. Sunu kapları pişmiş topraktan yapılmış. O dönemde kiliseye hacı olmak için gelen insanların buradan sunu kaplarını aldığını, St. Pierre Kilisesi'nin içinde bulunan kutsal sudan doldurarak götürdüklerini düşünüyoruz. Bu alanda inşallah 2023'te arkeopark düşünüyoruz. Hazırlayacağımız projeyle burayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve kalkınma ajansının katkılarıyla, Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi ve St. Pierre Kilisesi'ni bir arkeopark açık hava müzesi haline getireceğiz."