Tarihçiler ve tünel karşıtı kampanya yürüten aktivistler, hükümetin bu tüneli inşa etmesi durumunda ünlü anıtın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor.
İngiltere'de A303 isimli yol, 5000 yıllık anıtı ve civarını gezmeye gelen insanlarla dolup taşıyor ve İngiltere’nin en kötü darboğazlarından biri olarak biliniyor. Çözüm olarak yolun tünelle genişletilmesi isteniyor ama tünel projesi dünya mirasının altından geçiyor
İngiltere’de en ünlü arkeolojik anıtlardan Stonehenge’in altından tünel geçirme projesi, 5000 yıllık anıtın Dünya Mirası statüsünü tehlikeye sokabileceği endişesiyle tartışılıyor.
Karşıtlar bu tünelin ayrıca turizm için de bir felaket olacağını söylüyor. Ancak yerli halk, günde binlerce insanın ziyaret ettiği Stonehenge civarındaki trafik sorununa bir çözüm bulunması için 20 yıldır bir başka kampanya yürütüyor.
Tünel için kesin karar önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Hükümet yetkilileri ise yapılacak tünelin Stonehenge’nin metrelerce altından geçeceği ve anıt ve anıt altındaki diğer arkeolojik dolgulara hiçbir şekilde zarar vermeyeceğini belirtiyor.
Plana destek veren kurumlar, yolların genişlemesinin anıtın manzarasını değiştireceğini bu yüzden tünelin iyi seçenek olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte Stonehenge İttifakı isimli derneğin sözcüsü Kate Fielden, “Derin bir kesik, ışıklar, tabela, dört şeritli bir karayolu ve hareket halinde araçlar dünyanın en önemli anıtlarından birinin manzarasında olacak.” diyor.
“Stonehenge evrensel bir değer, ona karşı bu saygısız davranış insanlık değerlerine saygısızlık etmektir” diye ekliyor.
Projenin sonunda çoğu arkeolog, Stonehenge’in dünya Mirası statüsünden çıkartılabileceği kaygısını taşıyor.
UNESCO bu iddiayı reddetmiyor
Unesco Avrupa Şefi Isabella Anatole-Gabriel, “Biz orada değiliz, öncelikle sitenin değerleri ve bütünlüğü üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir değişikliğin potansiyel etkilerini değerlendirmeliyiz.” diyor.
Örgüt hükümete daha önce tünel projesinden vazgeçmesi gerektiğini belirtmiş ve Haziran raporunda ciddi hasar yaratabilecek potansiyele sahip olduğunu belirtmişti.
Tabii bu tünel projesinin cepheleri sadece aktivistler ve hükümet yöneticilerinden oluşmuyor. Bölgede yaşayan yerli halk ise çevre köylerle olan etkileşimi neredeyse sıfırlayan trafik konusunda bir çözüm istiyor.
Söz konusu Stonehenge tüneli hakkındaki karar bugünlerde açıklanacak.
Tolunay Bayram - Arkeofili