Sufi Yolu nedir? Sufi Yolu güzergahında neler var?
Sufi Yolu; farklı dönemlerde yaşamış tasavvuf önderlerine ait mekânların yer aldığı güzergâhlardan oluşan seyahat rotasıdır; İstanbul'dan Konya'ya uzanan 801 kilometrelik uzun mesafeli bir inanç turizmi rotasıdır.
Türkiye’nin günümüzde yaşayan ve tarihte yetiştirdiği farklı yüzyıllarda yaşamış sûfî, şâir, âlim ve bilginlere ait mekânları yeniden canlandırmak, kültür ve inanç turizmi açısından farkındalık oluşturmak ve geçmişte sahip olunan manevî değerleri ve kültürel hazine zenginliğini gün yüzüne çıkarmak amacıyla tasarlandı. Sufi Yolu İstanbul’dan başlayarak Konya’ya kadar doğa yürüyüşçülerine, bisiklet ve kültür severlere unutamayacakları bir macera sunmayı amaçlamaktadır. Sufi Yolu üzerinde halen geleneklerine uygun yaşayan dergâhları görme imkânının yanı sıra yeni gelenekler oluşturan güzel insanlarla karşılaşabilmek mümkündür. Eskiye saygı ve yeniye olan ilgi bir arada deneyimlenebilmektedir.
Osmanlı döneminde kadim Hac yolunun bir parçası olan bu güzergâh uluslararası teamüllere uygun olarak Grande Randonne tarzı işaretlenerek, yürüyüş ayrıntılarını içeren Türkçe ve İngilizce rehber kitaplar hazırlandı, GPS verileri ve ayrıntılı haritası oluşturuldu. Yürüyüş Yolu’nun toplam uzunluğu 801 kilometredir. Sufi Yolu Yürüyüş Yolu Projesi, bölgeye 2014 yılından itibaren yapılan yürüyüş etkinlikleri sonucunda Sedat Çakır ve İris Bezuijen başkanlığında uluslararası bir ekip tarafından oluşturuldu. Sufi Yolu bisiklet güzergâhı, 2019 ve 2020 yılları içinde yapılacak etkinlikler ile hazırlandı ve rehber kitabı müteakibinde basıldı. Sufi Yolu, Türkiye Kültür Rotaları üyesidir.
Sufi Yolu Rotası, İstanbul’da Eyüp Sultan’da başlamakta ve İstanbul içindeki 18 kilometrelik yürüyüş sonunda Yenikapı İDO terminalinden feribotla Yalova’ya devam etmektedir. Yalova ilinde sırasıyla Samanlı, Akköy, Kaplıca, Gökçedere, Kurtköy ve Güneyköy rota kapsamında yer almaktadır. Bursa ilinde Hamzalı, Orhangazi, Cihanköy, Yeniköy, Üreğil, Çakırlı, Keramet, Bayındır, Mahmudiye, Orhaniye, İnikli, Elbeyli üzerinden İznik’e ulaşılmaktadır. İznik sonrası Çamdibi, Hocaköy, Çiçekli ve Kaynarca noktaları vardır. Bilecik ilinde Keramet, Düzmeşe, Osmaneli (Lefke), Günüören, Bayırköy, Vezirhan, Zobran, Kuyubaşı üzerinden Bilecik merkeze varılmaktadır. Sonrasında Yeniköy, Küre, Söğüt, Kızılsaray, Savcıbey, Hayriye, Rızapaşa ve Yeşilyurt üzerinden Eskişehir’e devam edilmektedir. Eskişehir ilinde Uludere, Eğriöz, Alınca, Tepebaşı, Eskişehir merkez, Odunpazarı, Yukarı Çağlan, Süpren, Karapazar, Sarayören, Taşlıköy, Ayvalı, Aslanbeyli, Seyitgazi, Örencik, Sancar, Sarıcailyas, Şükranlı, Çukurca, Yazılıkaya, Ağlarca, Han ve Başara üzerinden Afyon iline devam edilmektedir.
Afyonkarahisar ilinde Muratkoru’dan başlayarak Gökçeyaka, Labalalar, Sığracık, Gömü, Tabaklar, Emirdağ, Soğukkuyu, Karacalar, Emirdede, Yapraklı, Kemerkaya, Avdan, Güney, Yürük Karacaören, Taşlıdere, Nusratlı, Taşağıl, Bolvadin, Çay, Pınarkaya, Çayırpınar, Eber, Deresinek, Yakasinek, Doğancık, Yeşilçiftlik, Sultandağı, Kırca, Dereçine, Çamözü ve Akbaba üzerinden Sufi Yolu üzerindeki son il olan Konya iline ulaşılmaktadır. Konya ilinde Değirmen Köyü ile başlanmakta ve üzerinden Ulupınar, Yeniköy, Sarayköy, Atakent, Akşehir, Savaş, Engili, Ilıcak, Çamlı, Çakıllar, Yaylabelen, İlyaslar, Karaağa, Çınaroba, Doğanhisar, Başköy, Aşağı Çığıl, Yukarı Çığıl, Belekler, Hamitler Yaylası, Hamitler, Derbent, Mülayim, Salahattin, Başarakavak, Küçük Muhsine, Tatköy, Sille ve Sarayköy üzerinden Konya merkez ve Mevlana türbesine varılmaktadır.
Kaynak: Iris Bezuijen - https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/