Süleymaniye, Safranbolu'ya rakip olacak

Süleymaniye, Safranbolu'ya rakip olacak

Gümüşhane'deki tarihi Süleymaniye Mahallesi'nin yatırımcı ve turistler için cazip hale getirilmesi amacıyla altyapısına 10 milyon lira harcandı.

GÜMÜŞHANE: Gümüşhane'de bir asır öncesine kadar çok dinli yaşamın sürdürüldüğü, tarihi konak, cami ve kiliselerin bulunduğu Süleymaniye Mahallesi'nin turizmden daha fazla pay alabilmesi için 10 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirildi.

Sahip olduğu tarihi yapılar dolayısıyla 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Turizm Bölgesi" ilan edilen Süleymaniye Mahallesi, şehir merkezine 1,5 kilometre uzakta bulunuyor.

Osmanlı döneminde gümüş sikkelerin basıldığı darphaneye sahip olan mahallede, camilerin yanı sıra Ermeni ve Rumlara ait kiliseler yer alıyor. Medrese, hamam ve köprünün de bulunduğu mahallede, ahşap ve bölgeye ait taş kullanılarak inşa edilen çok sayıda konak, tarihin izlerini bugüne taşıyor.

Zaman içinde hasar gören yapılar arasında, sadece minaresi bulunan cami ile duvarlarının büyük bölümü yıkılan kilise de var. Bu yapıların, mevcut durumlarıyla koruma altına alınması planlanıyor.

Süleymaniye Mahallesi'ndeki bazı konaklar ile Sultan Süleyman Han Camisi restore edildi. Bölgedeki çeşitli konaklar ile hamamın restorasyonu ise devam ediyor.

Vali Okay Memiş, Süleymaniye Mahallesi ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla cuma günleri, İl Özel İdaresince restore edilen konakta mesai yapıyor. Memiş ile görüşmek için şehir merkezindeki hizmet binasına gelen vatandaşların, ücretsiz servislerle Süleymaniye Mahallesi'ne ulaşımları sağlanıyor.

Aynı şekilde Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de restore edilen bir konağı makamı olarak kullanıyor.

Süleymaniye, 'hoşgörü vadisi' olarak nitelendirilebilir

Vali Memiş,Süleymaniye Mahallesi'nde tarihi dokunun hala canlılığını koruduğunu söyledi.

Süleymaniye'nin yaklaşık 100 yıl öncesine kadar çeşitli dinlere mensup insanların hoşgörü içinde yaşadığı bir yerleşim yeri olduğunu belirten Memiş, cami ve kiliseler arasında 30 metre bulunduğuna dikkati çekti.

Huzur içindeki bölge ahalisinin geçimlerini madencilikle sağladığını anlatan Memiş, adeta Mardin'de görülebilecek hoşgörü ikliminin oluşturduğu güzel bir ortamda yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Süleymaniye'nin turizmden daha fazla pay alması için kendisinden önceki idarecilerin de çeşitli projeler yürüttüğünü anımsatan Memiş, emeği geçenlere teşekkür etti.

Tarihi mahalleye sektör yatırımcılarını çekebilmek amacıyla öncelikle altyapı hizmetlerini tamamlamaya çalıştıklarını dile getiren Memiş, "Doğalgaz hattı döşendi. Elektrik ve diğer hatlar yer altına alındı. İçme suyu ve kanalizasyon gibi sorunlar çözüme kavuşturuldu. Mahalleye ulaşımı sağlayan toprak yolun asfalt dökülmesi için ihale gerçekleştirildi. Mahalle içindeki yollar koruma amaçlı imar planına uygun olarak parke taşı döşenecek. Süleymaniye Mahallesi'nde yaklaşık 10 milyon lira sadece altyapı hizmetlerine harcandı. Buranın altyapısı hemen hemen tamamlandı." dedi.

Memiş, konakların restorasyonuna ise Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının desteğiyle yürütülen çeşitli projelerle devam edildiğini, mahalleyi adeta ilmik ilmik işleyeceklerini söyledi.

"Hoşgörü vadisi" olarak nitelendirilebilecek Süleymaniye'nin, Gümüşhanelilerin hatıralarında önemli yeri olduğuna işaret eden Memiş, "Tarihi Süleymaniye Mahallesi'ni, adeta Doğu Karadeniz'in Safranbolu'su haline getireceğiz. Buradaki yapılaşmanın tamamı, tarihi dokuya uygun olacak. Butik oteller, sosyal donatılar yapılacak. Cami ve kiliselerin restorasyon işleri devam ediyor. Burada ayrıca dağların arasında kayak turizmi için çok müsait bir bölgemiz var. Tesis kurarak, kayak turizmiyle birlikte burayı harmanlayacağız." diye konuştu.

Devletin, Süleymaniye'de gerekli tüm altyapı yatırımlarını yaptığını vurgulayan Memiş, "Devlet olarak biz hazırız, bütün turizm yatırımcılarını, bölgemize komşu vilayetlerdeki hemşehrilerimizi Süleymaniye'ye bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Coğrafyada ulaşımı rahat sağlamamız lazım

Trabzon'a gelen Arap turistleri Gümüşhane'de de görmek istediklerini belirten Memiş, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini şöyle sıraladı:

"İlimizde 320 köy, 440 yaylamız var. Doğu Karadeniz'de bilinenin aksine en fazla yaylası olan il, Gümüşhane'dir. Coğrafyamız son derece doğa turizmine uygun. Yürüyüş rotalarımız adeta saklı cennet gibi. Her köyümüz ayrı bir turizm potansiyeli. İl Özel İdaresi olarak en geç 2 yıl içinde tüm yollarımızı asfaltlama hedefi belirledik. En az 70-80 köyümüzün yolu asfalt değil. Bunlardan 20'sinin yolunu asfaltladık ve kalanını da önümüzdeki 2 yıl içinde tamamlayacağız."

Karaca Mağarası'nın, dünyanın sayılı sarkıt dikit mağaralarından biri olduğuna dikkati çeken Memiş, "Yılda 100 bine yakın yerli turist burayı ziyaret ediyor ve adeta büyüleniyor. Yolunun standardını çok yükselttik." değerlendirmesinde bulundu.

Limni Gölü'nün de Trabzon'daki Uzungöl kadar güzel olduğunu dile getiren Memiş, "Trabzon Havalimanı'na yarım saat mesafede. Buranın yoluna, Kültür ve Turizm Bakanlığı marifetiyle beton döküyoruz. Orası da muhteşem bir güzellik. Varlıklı turisti buraya getirebilmek için coğrafyada ulaşımı rahat sağlamanız lazım." dedi.

Kentte yapımı süren 5 yıldızlı otelin tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Memiş, butik otellerin de hizmet verdiğini sözlerine ekledi.


AA Tuğba Yardımcı

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar