Suriye Savaşları
Suriye Savaşları: Seleukos Krallığı ile Ptolemaios Krallığı arasındaki bir dizi savaş.
I. Suriye Savaşı: MÖ 274-271. Seleukos kralı Antiokhos I Soter ile Ptolamaios kralı Ptolemaios II Philadelphos arasındaki savaş.
Üç yıl süren savaş Ptolemaios üstünlüğü ile sonlanmıştır.
Savaşın başında Seleukos ordusu güneye ilerleyerek Ptolemaios Krallığı’na ait olan Filistin kentlerini ele geçirdi.
İzleyen yıllarda Ptolemaios II bu kentleri geri almakla kalmayıp Anadolu’nun güneyini de ele geçirdi.
II. Suriye Savaşı: MÖ 260-253. Seleukos kralı Antiokhos II Theos ile Ptolemaios kralı Ptolemaios II Philadelphos arasındaki savaş. Makedonya kralı Antigonos II Gonatas’ın desteğini arkasına alan Antiokhos II savaşın kaderini belirleyen çarpışmada Ptolemaios donanmasını Kos açıklarında yenilgiye uğrattı.
Böylece Ptolemaios Krallığının Ege Denizi’ndeki etkinliği azaldı. Savaştan sonra imzalanan antlaşmaya göre Antiokhos, Ptolemaios’un kızı Berenike ile evlendi, kendi eşi Laodike’yi Edessa’ya sürgüne gönderdi.
III. Suriye Savaşı: MÖ 246-241. Laodike Savaşı olarak da bilinir. Antiokhos II Theos’un ölümünden sonra eski eşi Laodike ve yeni eşi Berenike, Seleukos tahtına kendi oğullarını geçirmek için mücadeleye giriştiler. Berenike akrabası olan Ptolemaios III Euergetes tarafından desteklenmekteydi.
Laodike elini çabuk tutarak Berenike ve oğlunu öldürttü, tahta kendi oğlunu çıkardı.
Bu gelişmelerden sonra Ptolemaios III Euergetes komutasındaki Ptolemaios ordusu ile Seleukos II Kallinikos komutasındaki Seleukos ordusu Antiokheia yakınında karşılaştı.
Zaferi kazanan Ptolemaios Antiokheia’ya girdi ve Laodikeia’yı öldürttü.
On yıllığına yapılan antlaşma ile Ptolemaios Levant’ın kontrolünü sağlamakla kalmadı, kısa bir süre için Babil’i de elinde tuttu. Ayrıca Efes’e kadar olan Güneybatı Anadolu sahilini de ele geçirdi.
Buna karşın MÖ 245’te Andros Adası yakınlarında gerçekleşen ve Andros Muharebesi adını alan çarpışma sonucunda Delos Adası’nı Makedonya’ya kaptırdı.
IV. Suriye Savaşı: MÖ 217. Antiokhos III tahta çıktığında krallığının eski geniş sınırlarına tekrar ulaşmak emelindeydi.
İç isyanları bastırdıktan sonra gözünü Suriye ve Filistin’e çevirdi.
MÖ 217’de ordusu ile bu bölgeye girdi. Ptolemaios Krallığı ordusu ile Gaza’nın güneyinde Raphia Çarpışması’nda karşılaştı.
Asker sayısı açısından taraflar birbirine yakın idi.
Fillerin de kullanıldığı savaşta Seleukos ordusu yenildi ve Fırat Nehri’nin öte yakasına çekildi.
V. Suriye Savaşı: MÖ 202-195. Ptolemaios IV Philopator’un MÖ 205’teki ölümünden sonra yerine çocuk yaştaki Ptolemaios V Epiphanes’in geçti fakat taht üzerindeki mücadeleler bir süre daha sürdü. Bunu fırsat bilen Seleukos kralı Antiokhos III Yahuda’ya girdi.
İki ordu MÖ 200’de, Damascus’un 60 km. güneybatısında karşılaştılar. Burada gerçekleşen Panaion Çarpışmasından galip çıkan Seleukoslar izleyen birkaç yıl içinde Mısır sınırına kadar tüm Fenike ve Filistin’i işgal etti.