Süt gölü nedir? Sütgöl nerededir? Hünnür ne demektir?
Süt gölü (Sütgöl veya Sütköl); bozkır mitolojinde gökte yaşam ağacı üzerinde bulunan tılsımlı göldür. Hayatın kaynağı olarak kabul edilir. Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde Yaşam Pınarıdır. Türkler, Akgöl (Akköl veya Ağkül) Moğollar Hünnür (Hünnevür) olarak da adlandırmaktadır.
Süt gölü göğün üçüncü katında bulunur. İnsanlara ruh ve hayat süt gölünden alınan damla ile verilir.
Mitolojik inançlara göre; gökyüzündedir, yaşam ağacının üzerindedir. Sütten oluşmuş bir göldür. Yaşamsal unsurları taşır. Yeryüzüne göçen ruhlar bu gölün içindedir.
Kübey Hanım bu gölden meşin kırbalarla getirdiği sütü doğacak çocukların ağzına damlatır. Bu damla çocuğun ruhunu simgeler. Bazı Altaylarda bu görevi büyük tanrı Ülgen'in yakınlarından olan Yayık Han yapar. Yayık da çoçuk doğacağı zaman Ülgen'in emriyle bu göle gider, bir damla alır ve Umay ya da Ayzıt gibi çoçuğun ağzına damlatır.
Altay mitolosine göre; günahı olan kimse, cehennemde yanarak azap gördükten, cezasını tamamladıktan sonra Yayuçı tarafından alınır, üçüncü kat göğe götürülür. Dünyadaki güzel göller, fani insanlara nasıl zevk ve eğlence yerleri oluyorsa, cezasını tamamlıyan suçlu, bundan sonra akrabaları ile birlikte Süt gölü'nde altın sandallarla gezerler, bu gölün kenarındaki sedef kumsallarda oynar ve eğlenirler.
Bu inanca göre bazı hayvanlar da dünya üzerine Süt gölünden gelmiştir: Altaylara göre "Pura" adı verilen üç boynuzlu keçiler de Süt gölünden çıkarlar.