Sütunlu Konak'ın sütunları için resmi açıklama

Sütunlu Konak'ın sütunları için resmi açıklama

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Roma dönemine ait mermer sütunların Muratpaşa ilçesindeki bir konağın önüne konulmasına ilişkin eserin taşınması ya da taşınmamasına yönelik değerlendirme yapıldığını bildirdi.

Antalyalı emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya, Roma dönemine ait 2 bin yıllık mermer sütunların 1996 yılında Mustafa Aydemir tarafından tarihi Kaleiçi bölgesinden alınarak Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi'ndeki "Sütunlü Konak" adı verilen binanın önüne konulmasına tepki göstererek sosyal medyada imza kampanyası başlatmıştı.

Konağın önündeki sütunların üzerinde; "Roma Dönemi Sütun/M.S. 2. Y.Y., Korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı iade belgesi 2863 sayılı yasanın 25. maddesi gereği 'Mustafa Aydemir' adına kaydının izin belge ve no'su ve tarihi; Sütun: 94-1/11.4.1994, Sütun başı: 94-2/11.4.1994, Antalya Müzesi Müdürlüğü. Tarihi eserler tüm insanlığın ortak kültürel mirasıdır. Sütun bu anlayışla herkesin görsel temaşası adına müzenin izniyle 1994 yılında 'Mustafa Aydemir tarafından 'Sütunlu konağın" önündeki kamuya terk edilmiş sokak kaldırımına dikilmiştir." yazması dikkat çekiyordu.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya bölgesinin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bu medeniyetlerden kalan çok sayıda eser bulunduğuna dikkati çeken Karabayram, "Bu eserler bazen yerinde kalıyor bazen de taşıma yapılıyor. 1994 yılında vatandaşa böyle bir izin verilmiş. Bakanlığımız nezdinde gerekli çalışmalar yapılmıştır. Bakanımız Nabi Avcı Bey bu tür konulara ciddi önem vermektedir. Tarihi eserlerin korunması, gelecek nesillere taşınmasına yönelik gerekli tedbir ve önlem alınmaktadır. Kaleiçi'nde bir apartmanın önünde duran sütun da bizimdir." dedi.

Apartman önündeki sütuna ilişkin ilgili birimlerin rutin denetim ve kontrollerini zaman zaman yaptığına işaret eden Karabayram, gerekli incelemeler bittikten sonra sütunların kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda ilgili birimlerin her türlü tedbiri alacağını kaydetti.

Sütunların taşınması ya da taşınmamasına yönelik değerlendirme yapıldığını anlatan Karabayram, şöyle devam etti:

"1994 yılında alınan bazı kararların bugün sonuçlarını görüyoruz. Bakanlığımız halen geçmişte yapılan bazı yanlışların önüne geçmeye çalışıyor. Bu duruma ilişkin Kaleiçi ve Side'de bazı örnekler var. Side'de ve Kaleiçi'ndeki bazı tarihi eserler de restoranın içinde kalmış. İlgili kurumlar izin vermiş. Cam bölme ile kapatılıp korunmuş. Bakanımız ve Vali Münir Karaloğlu tarihi eserlere büyük önem vermektedir. Türkiye'nin neresinde olursa olsun milli eserler milli emanetlerimizdir. Eğer bir apartman yöneticisi onu oraya taşımış ve korumuşsa bugüne kadar koruyup getirdiği için ona da teşekkür etmek lazım. Bu konuyu basın ve medya aracılığıyla Bakanlığımızı yıpratma girişimleri boştur. Bakanlığımız disipline edilmiş restorasyon ilkeleri olan eser bilincinin geliştiği bir bakanlık haline geldi. İnşallah en kısa sürede gerekli girişimler yapılır ve bu çalışmaların sonlandığını izlemiş oluruz."

Karabayram, 2005 yılından sonra bu tür uygulamalara izin verilmediğini kaydederek, "Bu durum eski bir uygulama. Bu kadar konunun basına taşınmasına bir anlam veremedik. Tabii aslında eserimizin tanıtımı açısından güzel olmuştur. Bütün eserler bizim için kıymetlidir, değerlidir." diye konuştu.

Süleyman Elçin- AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar