Alanya'nın Seki Mahallesi'nde yer alan, geçmişi milattan önce 9'uncu yüzyıla dayanan antik kentte yapılan arkeoloji çalışmalarında kentin cadde ve sokakları birer birer tespit edilirken, arkeologlar 150 basamaklı antik merdiveni de gün yüzüne çıkartmayı başardılar.
Antalya'nın Alanya ilçesinin Seki Mahallesi'ndeki Syedra Antik Kenti'nde, Türk Tarih Kurumu ve Alanya Belediyesi'nin desteği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığında 5 yıldır süren arkeoloji çalışmalarında, yerleşim alanının yaklaşık 4 kilometre kare olduğu tespit edildi.
Milattan önce 9'uncu yüzyıla dayanan antik kentin sütunlu caddesi, vaftiz mağarası, hamamı, meclis binası, Herakles'in (Herkül) 12 görevinin betimlendiği yaklaşık 164 metrekare taban mozaiği, Zafer Tanrıçası "Nike" heykelleri, caddeleri birbirine bağlayan merdivenleri, temiz su için oluşturulmuş altyapı sistemleri, meclisi ve su sarnıçlarıyla arkeologlarca görünür hale getirildi.
Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, "Kent, 3-4 kilometre mesafedeki mahallelere kadar yayılıyor. Tümünü düşündüğümüzde büyük bir kent olarak karşımıza çıkıyor. Syedra'daki ilk çalışmalar 1994-1999 yıllarında sütunlu caddede başladı. Sütunlu cadde ve hamam merkezli çalışmaya başladık.Çalışmalar daha sonra farklı alanlara kaydı. Kentin erken tarihine yönelik meclisi, kaynak mağarası ve vaftiz mağarasında çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Kentin en dikkat çeken özelliklerinden olan merdivenlerinde de çalışmalara 2021'de küçük çalışmalarla başladık. Bu yıl çalışmalarımız hızlandı. Batı kapısından 100 metre yükseklikteki sütunlu caddeye çıkan merdivenler şu an aşılıyor. Kentin birbirine paralel büyük caddeleri ve bu caddeleri birbirine bağlayan sokak ve merdivenleri var. Bu merdivenleri bu yıl tamamlamaya çalışacağız. Bu çalışma tamamlandığında kent içerisinde tam bir gezi güzergahı ortaya çıkacak." dedi.
Arkeologların antik merdivenli yolu ortaya çıkarması kolay olmadı
Merdivenlerdeki çalışmaların oldukça zor olduğunu anlatan Ergürer, bitki örtüsü ile yapıların moloz taşlarından oluşturduğu metrelerce yükseklikteki dolguların, kaldırılarak zemine ulaşıldığını belirtti.
Ergürer, şu ana kadar en az 150 basamağın ortaya çıkarıldığını belirterek, "Önceden merdivenlerde sadece 3-4 basamak vardı. Tümü neredeyse açığa çıkarıldı. Antik kentler arasındaki en fazla ve en uzun merdiven diyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Elde ettikleri buluntularla kent tarihinin 3 bin yıl eskiye gittiğini dile getiren Ergürer, ilerideki çalışmalarla daha eski tarihlere giden buluntulara ulaşabileceklerini vurguladı.
Ergürer, 400 metre yükseklikte kurulan kentin deniz kıyısında, iki yıl kadar önce kurtarma kazısı yaptıklarını kaydederek, bu çalışmalarda liman ile buna bağlı caddeler ve bağlantı yollarını tespit ettiklerini bildirdi.
Bu seneki çalışmalardaki amaçlarından birinin de kenti ziyarete açmak olduğunu vurgulayan Ergürer, bu yıl içinde gezi güzergahında temizlik ve güvenlikle ilgili çalışmaları tamamlayarak yön levhalarını yerleştirmek istediklerini sözlerine ekledi.