Symposion nedir?
I. Symposion: Antik Yunan’da birlikte içme şölenleri.
Konuklar çoğunlukla soldan sağa doğru sırayla içerlerdi. Başlangıçta küçük bir kase olan şarap kabı, saatler ilerledikçe büyümekteydi.
Bu şölenlerde en önemli unsur sohbetti.
Ayrıca içki sofralarına özgü, skolion ismi verilen kısa şarkılar söylenir mim, tiyatro, akrobasi gösterileri yapılır, daha yaygın olarak da müzik, dans ve oyunlar ile hoşça vakit geçirilirdi.
II. Symposion: Antik Yunan kültüründe eğlence amaçlı akşam yemeği.
Sadece yüksek kültürlü erkeklerin katılabildiği bu tür toplantılarda konuklar kline’ler üzerine uzanır, yemek yer, kölelerin servis ettiği sulandırılmış şarabı içer, çalgıcıları dinler, dans gösterilerini izlerlerdi. Ev sahibi varlıklı ise symposion’un yapıldığı oda mozaik ve duvar resimleri ile süslenmiş olurdu. Bazen kültürlü hayat kadınları (hetairai) da toplantıya alınırdı. Bu tarz toplantıların yapılma sıklığı Klasik Dönemde (MÖ 480-336) azalmış ancak Helenistik Döneme değin sürmüştür. Romalılar böyle bir adeti bilmezler.
III. Symposion: Yunan kültüründe yemeklerden sonra yapılan içkili sohbetler ve şölenler.
Symposion un başlangıcında kurallara uyulmasını sağlamak için bir symposiarkhos seçilir. Şarap kabı symposionun başlangıcında küçük bir kasedir, fakat saatler ilerledikçe kabın büyüklüğü artabilir. Symposionlarda sohbet yazılı kaynaklardan bilindiği kadarıyla çok önemli bir unsurdur. Ayrıca mim, tiyatro, akrobasi gösterileri, daha yaygın olarak müzik, dans ve oyunlarla hoşça vakit geçirilir. Symposionlarda sık oynanan oyunlardan biri kottobostur. Kottobosta bir hedef belirlenir. Bu konuklardan birinin şarap tası veya ayak üzerine oturtulmuş bir disk veya kap olabilir. Amaç, konukların bir bilek hareketiyle kendi taslarında kalmış son şarap damlalarnıı hedefe isabet ettirmesidir. Bazen de, şarap dolu büyük bir çanağa yerleştirilmiş küçük tabakcıklar batırılmaya çalışılır. Şölen geç saatlerde sona ererken, ev sahibi konuklara symposion çelengi, koku şişeleri gibi armağanlar sunar.