Taç Vakfı: Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı

Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı

Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı; Lütfi Tokoğlu, Mukadder Sezgin, İlhan Evliyaoğlu, Namık Kemal Şentürk, Halit Ziya Yavuzer, Nurhan Atasoy, Orhan Alsaç, Hüsrev Tayla, Mustafa Sinan Genim, Ömer Sedad Hakkı Eldem, Yümnü Doğan Kuban, Aptullah Erdoğan Kuran, Mehmet Muhittin Güven, Hayrullah Örs, Muharrem Nuri Birgi, Emel Esin, İbrahim Seyfullah Esin, Hayati Tabanlıoğlu ile T.C. Turizm Bakanlığı ve T.C. Turizm Bankası A.Ş. tarafından 19 Nisan 1976 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur.

TAÇ Vakfı’nın çalışma alanı, ülkemizdeki korunması gerekli ve risk altındaki tüm doğa ve kültür varlıklarıdır.

VAKIF FİKRİNİN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ
Uygarlıkların etkileri, sanat ve kültür miraslarının zenginliği ölçüsünde devam edebilir ve bu mirasın belgeleri turizm olayına etki yapan faktörlerin ön sırasında yer alır. Türkiye’mizin çok zengin sanat ve kültür mirasına sahip olduğu şüphesizdir. Bu çok değerli mirasın korunması konusunda yıllardır fikir ve öneri olarak birçok şey söylenmiş, bilimsel kararlar alınmış, ancak, etkin bir koruma ve değerlendirme uygulaması maalesef yapılamamıştır.

Türkiye’nin ve Türk Ulusunun ve Anadolu Uygarlığının sanat ve kültür varlıklarını ve mimarî mirasını doğal, tarihsel, kültürel, estetik ve turizm değerlerini ve bu kavramlar içine girecek her çeşit belgesel değerleri korumak ve bu değerlerin geçmişle, gelecek arasında kültürel bir bağ dokusu şeklinde devamlılığını sağlamak amacından hareketle, bu işe gönül vermiş olan kişilerin Turizm ve Tanıtma Bakanlığına (halen Kültür ve Turizm Bakanlığı) yaptıkları müracaat olumlu karşılanmış ve adı geçen Bakanlığın önderliğinde, mevcut tespitlerin ışığında konuyu bütün yönleriyle ele alarak, yıllardır bilimsel çalışmalar yapan kişi ve kuruluşların güçlerini amaçları doğrultusunda birleştirecek ve dünyadaki benzer uygulamaları inceleyecek (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Organizasyon Bürosu) adı altında bir nüve teşkilât oluşturulmuştur.
Bu teşkilâtın kurulmasındaki amaç, bağımsız, tüzel kişiliğe sahip ve medenî kanun hükümlerine göre bir vakıf kurulmasının temini için bir baz oluşturmak idi. Çalışmalar sonucu, Turizm ve Tanıtma Bakanlığının öncülüğünde ve bu amaca gönül vermiş hakiki şahısların iştirakiyle, TÜRKİYE ANIT ÇEVRE TURİZM DEĞERLERİNİ KORUMA (T.A.Ç.) VAKFI kuruldu.

Hedef, sadece tahribatı önlemek, korunması gerekli kültür varlıklarına fonksiyon vermek ve onarmak değil, aynı zamanda korunması gerekli kültür varlıklarına kabil olduğunca hayat katmak, yaşayan insanların canlılığını eski eserlere aşılamak, korunması gerekli kültür varlıklarını koruma bilincini yaygın hale getirmekti.
Kanunî formalitelerin tamamlanmasından sonra, 20 Mayıs 1976 tarihinde ilk Mütevelli Heyet toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda, Vakıf senedinin öngördüğü işlemler tamamlanmış, gerekli seçimler yapılmış, teşkilat şeması onaylanarak, Vakfın öncü ve örnek çalışmaları arasına alacağı konularla, Yönetim Kurulu faaliyetine ışık tutacak kararlar alınmıştır

YÖNETİM KURULU
Dr. M. Sinan Genim Başkan

Şerafettin Yılmaz Başkan Vekili

Sefer Kocabaş Başkan Vekili

Hüseyin Tok Muhasip Üye

Bülent Doğruel Genel Sekreter

Prof. Dr. Sümer Atasoy Üye

Ömer Enes Berse Üye

Sait Karabulut Üye

Fatih Kesgün Üye

Bülent Ofluoğlu Yedek Üye

Ender Arat Yedek Üye

Prof. Dr. Ömer Türel Yedek Üyeİ

lknur Çete Yedek Üye

Prof. Dr. Oktay Belli Yedek Üye

Prof. Dr. Suphi Saatçi Yedek Üye

Serhat Şahin Yedek Üye

 


Yetkili Kişi / Contact Person : Dr. M. Sinan Genim
Görevi / Title : Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı
Adres / Address : Rüstempaşa Mah. Asmaaltı cad. No.2 Kirazhan Eminönü Fatih, Istanbul
Telefon / Phone : +90 212 514 4682 / 83
Faks / Fax : +90 212 514 4684
Internet Sitesi / Web Site : www.tacvakfi.org.tr
E-posta / E-mail : tac@tacvakfi.org.tr

 

 


 


Benzer Haberler & Reklamlar