Tacitus Publius Cornelius Tacitus

Tacitus Publius Cornelius Tacitus kimdir?

Tacitus, Publius Cornelius Tacitus: MS 56-120. Romalı hatip ve tarihçi.

En önemli Latin tarihçilerinden biri olarak kabul edilir.

En geç MS 75’te Roma’da olduğunu bilinmektedir.

23 yaşındayken Britannia valisi Agricola’nın kızıyla evlendi. MS 79’da konsül oldu. MS 89-93 arasında resmi görevli olarak Roma dışında idi. MS 112-116 arasında Asya eyaletinde resmi görevde bulundu.

Bir baskı dönemi olarak geçen Domitianus döne­mini (MS 81-96) hiçbir eser yazmadan geçirdi. Domitianus’tan sonra Nerva ve ardından Traianus’un imparator olması üzerine şöyle yazar: “Artık yeni­den canlanmaya başlıyoruz. Mutlu günlerin başlangıcında Nerva eskiden bir­birlerine ters şeyler gibi görünen imparatorluk ve özgürlük kavramlarını uzlaştırmayı başarmıştır. İmparator Traianus da her geçen gün mutluluğumuzu arttırıyor.”

İlk iki eseri olan Agricola ve Germania (Germenlerin Kökeni ve Durumu Hakkında) MS 98’de yayımlandı.

Antik edebiyatın belki de en güzel biyografisi olan bu eserinde Tacitus düz yazıya yeni ahenkler ge­tirmesinden başka, olgunluk döneminin karakteristik niteliği olan kısa ve keskin deyimler kullanma ustalığını da başlatmıştır.

Üç dört olağan kelimeye başka herhangi bir yazarın yapamayacağı kadar yoğun anlam koyabilmekte­dir. Germania adlı eserinde Alman kabilelerini anlatır. MS 104-109 arasında yayımlanan Historiae (Tarihler) adlı eserinde ise Roma İmparatorluğunun MS 69-96 arasındaki tarihini konu alır.

Son eseri Annales (Yıllıklar) MS 14-68 ara­sındaki dönemin olaylarını yıllara göre anlatır. Arkadaşı Plinius(genç) Tacitus’a eserleri hakkında şöyle der: “Senin tarih eserlerinin ölümsüz olacağına kehanet ediyorum, kehanetim beni yanıltmaz”.

Eserleri antik çağda çok az okundu. Yahudiler ve Hıristiyanlara karşı tavrı yüzünden Orta Çağda da uzun bir dönem ilgi görmedi.

Rönesans’ta Titus Livius’un gerisinde kaldı. Ancak 1700’lerden sonra İngiltere ve Fransa’da eserlerine olan ilgi arttı. Tacitus’a gö­re tarihin amacı yeni kuşaklara erdemli ve kötü davranış örnekleri göstere­rek ahlak dersi vermekti.

Üslubunun en belirgin özelliği kısalığıdır.

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar