Tarentum antik kenti

Tarentum antik kenti neresidir?

Tarentum: Taranto.

İtalya’nın güneydoğusunda, Taranto Körfezi’nin kuzey sahilinde kent.

Neolitik Dönemden beri iskân edilmiştir. MÖ 8. yüzyı­lın başında Sparta kolonisi olarak Taraş adıyla kuruldu.

Efsaneye göre kentin kurucusunun adı Phalantos’tur. Heredotos’a göre MÖ 6. yüzyılın sonlarında kenti Aristophilides idare ediyordu.  

MÖ 5. yüzyıl başlarında komşularına karşı birkaç zafer kazanan kent Delphoi’de iki zafer anıtı yap­tırdı. Yaklaşık MÖ 475’te Mesapilere karşı alınan mağlubiyetten sonra kenti idare eden soylular kovuldu ve demokratik yönetime geçildi.

MÖ 5. yüzyılın sonlarında ise Kroton’un zayıflamasından faydalandı ve bölgenin çok önem­li bir kenti haline geldi.

MÖ 433’te Herakleia adında bir koloni kurdu. Kentin bu dönemdeki gücü sikkelerinin Güney İtalya’daki geniş dağılımın­dan anlaşılabilir.

II.Peloponnesos Savaşı sırasında Syracusae ile ittifak kur­du, böylece etki alanını daha da genişletti. MÖ 3. yüzyılın ilk yarısında filo­zof ve matematikçi Arkhytas kent yönetiminde etkin bir konumdaydı. Onun ölümünden sonra komşularından gelen baskılara dayanabilmek için Sparta’dan paralı asker ve yönetici getirme yoluna gidildi.

Roma’nın bölgeye se­fer düzenlemesi üzerine Epirus kralı Pyrrhos’tan yardım istendi. Başlardaki birkaç zafere rağmen kent MÖ 275’te Romalıların eline geçti.

Pön Savaşları sırasında MÖ 213’te Hannibal’in eline geçen kent üç sene sonra geri alındı.

Brundisium’un koloni statüsüne çıkarılması ve Appia Yolu’nun (Via Appia- Roma Yollan) bu kente dek uzatılması Tarentum’un öneminin azalmasma yol açtı. MÖ 122’de kent hayatını canlandırmak için Tarentum koloni seviyesine çıkanldı fakat bu değişiklik istenen etkiyi vermedi.

Strabon kentin kendi za­manında hala Yunan kültürel özellikleri taşıdığını yazar.

MS 565’ten sonra Do­ğu Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdi.

MS 927’de tahrip edildi, MS 967’de tekrar inşa edildi. Şair Andronicus, Aristoksenos ve Lysis adlı filozoflar ile hekim Herakleides kentin tanınmış vatandaşlarıdır.


Benzer Haberler & Reklamlar