Tarihi değerlere dikkat çekmek için maket yapıyor

Tarihi değerlere dikkat çekmek için maket yapıyor

Kütahya'da bir caminin imamı, kentteki Osmanlı döneminden kalma konakların tanıtımına katkıda bulunmak ve tarihi değerlerin korunmasına dikkati çekmek amacıyla maket yapıyor

KÜTAHYA: Kütahya'da, Mescid-i Aksa Camisi'nde görevli imam Osman Arslan, Osmanlı döneminden kalma konakların tanıtımına katkıda bulunmak ve tarihi değerlerin korunmasına dikkati çekmek amacıyla maketler yapıyor.

Arslan, yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana sanata meraklı olduğunu, görevde bulunduğu yerlerde ahşap süsleme ve ahşap oymacılığı işiyle uğraştığını anlattı.

Ahşaptan kürsü, minber, rahle, sehpa ve masa ile çeşitli süs eşyaları yaptığını belirten Arslan, "Çalışmalarımda Kütahya tarihi ilgimi oldukça çekiyor. Bir sanatçı olarak yaşadığımız şehre katkıda bulunma düşüncesiyle Kütahya'nın tarihi konaklarının maketlerini yapmaya karar verdim." dedi.

İl genelinde bin 500'ü aşkın, kent merkezinde ise 300'den fazla tescilli tarihi bina bulunduğunu kaydeden Arslan, bunların bir bölümünün restore edildiğini anlattı.

Arslan, şunları söyledi:

"Maalesef 1970'li yıllarda başlayan beton yapılaşmadan Kütahya da nasibini almış durumda. Bilindiği gibi Kütahya, Germiyanoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmıştır. Osmanlı'ya katıldıktan sonra da Osmanlı saray kültürü Kütahya'ya aktarılmıştır. Bu da bize gösteriyor ki Kütahya'da köklü bir kültürel yapı var. Tarihi sivil mimarisi ile ön plana çıkmış birçok ilde bu ev ve konaklar kültüre kazandırılmakta ancak Kütahya'da bu miras maalesef yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor."

İlk çalışması Germiyan Konağı maketi

Kütahya'nın tarihi sivil mimari eserleri olan konaklarının gün yüzüne çıkarılması halinde kentin tanıtımına da katkı sağlanacağını ifade eden Arslan, konaklara dikkati çekmek amacıyla maketlerini yapmaya başladığını anlattı.

Arslan, "Konakların restorasyon projelerini İl Özel İdaresi ve Kütahya Belediyesinden temin ederek maketlerini birebir oluşturuyorum. Maket çalışmama, ilimizde ve çevreden de en çok bilinen konak olan Germiyan Konağının maketi ile başladım. Bundan sonra da kentte bilinen ve mimarisi ile dikkati çeken diğer bazı konaklar üzerinde çalışacağım." diye konuştu.

Mevlevilik kültüründe önemli bir merkez olan ve günümüzde Dönenler Camisi olarak bilinen Kütahya Mevlevihanesinin maketini yaparak bu konuya da dikkati çekeceğini dile getiren Arslan, maketlerini fuar ve benzeri organizasyonlarda sergilemeyi planladığını belirtti.


AA Ramazan Doğan 


Benzer Haberler & Reklamlar