Trakya mutfağının vazgeçilmez kahvaltı lezzetleri arasında yer alan Tekirdağ bulaması coğrafi işaretle tescillendi.
Trakya'nın vazgeçilmez tatları arasında yer alan "Tekirdağ bulaması" coğrafi işaretle tescillendi.
Tekirdağ köftesi, pabuç köftesi, salamura yaprağı, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, Velimeşe bozası, Karacakılavuz dokumaları, Malkara eski kaşarı, Tekirdağ soğanı, Seymen kavunu, Çorlu kuzu ciğer sarma ve Küçükyoncalı keşkeğinden sonra Tekirdağ bulamasıyla kentte tescilli ürün sayısı 13'e çıktı
Türk Patent ve Marka Kurumuna, Trakya Kalkınma Ajansı ve Süleymanpaşa Belediyesi tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan Tekirdağ bulaması tescil almaya hak kazandı.
******************************************************
TEKİRDAĞ BULAMASI TARİFİ
Malzemesi: Üzüm suyu, çöğen, toz şeker, ceviz içi, şıra toprağı. Bulama tavası, tahta büyük kaşık, üzüm teknesi.
Yapılışı: Trakyada bağcılık en çok Tekirdağ’da yapılmaktadır. Bulamanın ilk malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Bir tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenir. Çıkan üzüm suyu (şıra) kazan içinde bir gün bekletilip, çöğen kaynatılip şıra içine konur. Karışımın rengi kararana kadar şeker ilave edilir. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır Ateşte emdirilir. Çöğen suyundan köpük yapılıp içine atılır. Kazan içinde büyük bir tahta kaşıkla köpükleri alınır. Konu komşu hep beraber büyük bakır kazan içinde tahta kaşıkla karıştırdıkları malzeme beyazlaşmaya başlayınca ateşten indirilir. Kaplara boşaltılır. Üzerine ceviz içi serpilir. Teneke kutularda veya kavanozlarda muhafaza edilir.
******************************************************
Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, bulamanın Trakya'da kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını söyledi.
Tekirdağ'ın "lezzetleriyle ünlü bir şehir" olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini aktaran Hacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"İlimizde 2019 yılında sadece bir üründe coğrafi işaret vardı. Bulamanın da coğrafi işaret almasıyla coğrafi tescilli ürünlerimiz 13'e çıktı. Edirne ve Kırklareli ile birlikte tescilli ürün sayımız toplam 33 oldu. İlimizde bağcılık araştırma enstitüsü var ve önemli çalışmalar yapıyorlar, burada üzüm konusunda önemli işler yapılıyor. İlimizin de önemli bir ürünü olan bulamanın tescillenmiş olması çok önemli. Belediye ve Kalkınma Ajansı'na teşekkür ediyoruz. Bulamanın coğrafi işaret almasıyla artık işletmelerin menülerinde yer alacağını ve bulamaya olan talebin artacağını bekliyoruz."
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin coğrafi işaretle ilgili çalışmalarının süreceğini dile getirdi.
Coğrafi işaretin yöresel ürünlere değer kattığını ifade eden Şahin, "Ürettiğimiz yöresel ürünlerimizin hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda tanınırlığını artırmayı, pazar değerlerini yükseltmeyi ve nihayetinde üreticimizin daha yüksek bedellerle ürünlerini tüketiciyle buluşturmasını sağlıyoruz. Bulama da yıllardır bölgemizde üretilen ve sevilerek tüketilen geleneksel lezzetlerimizden birisi. Coğrafi işaret tescil sürecinin tamamlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.