Telemakhos

Telemakhos nedir?

Telemakhos: Odysseus'la Penelope'nin oğlu.

Babası Troya savaşına gidince Telemakhos daha kundakta çocuktur. Adı ilkin Odysseus'un kendisini savaşa götürmek için gelen elçilere oynadığı oyun sırasında geçer. Sonra Odysseia'nın başında ona gene rastlanır:

Büyümüş, delikanlı olmuştur, İthake sarayında taliplerin babasının malını, mülkünü çarçur etmelerine üzülür, onları kovmak için elinden bir şey gelmez, sonunda babasının yaşayıp yaşamadığını öğrenmek için yola çıkmaya karar verir: Troya'dan dönen yiğitlere babasından haber sormaya gidecektir. Mentor kılığında tanrıça Athena'nın kılavuzluğunda olan bu yolculuk Odysseia'nın ilk dört bölümünde anlatılmış, bu yüzden de bu bölümlere Telemakhia denmiştir. Nestor ve Menelaos'un konaklarına varır, onlarla görüşür, Troya savaşçılarının anılarını uzun boylu anlatmalarına fırsat verir.

Dönüşünde taliplerin kurduğu pusuya düşmez, İthake limanına girmeden şehir dışındaki bir kumsala çıkar, biraz önce de Odysseus aynı yere çıkmış ve domuz çobanı Eumaios'un kulübesinde konuk edilmiştir. Baba-oğul önce tanışmadan buluşup konuşurlar, sonra Odysseus dilenci kılığı altında gerçek kimliğini açıklayınca, taliplerin hakkından gelmek için planlar kurarlar. Telemakhos talipleri öldürmekte babasına yardım eder, anasıyla babasının buluşmasına sevinir.

Başkaca da bir rolü yoktur Odysseia'da.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar