Kutsal Kitaplarda gökten taş yağdırılarak helak edildiği belirtilen Sodom olduğu tahmin edilen Tell el-Hammam'ın yaklaşık 3.600 yıl önce dev bir meteorla yok olma ihtimali güçlü görünüyor.
Ürdün Vadisinde arkeoloji kazıları süren Tell el-Hammam kenti kalıntılarının, İncil, Tevrat ve Kur’an’da helak olduğu belirtilen Lut kavmine ait Sodom Kenti olduğu tahmin ediliyordu.
Kutsal kitaplara göre Lut kavmi, ensest ve eşcinsel ilişkiler, tecavüzler ve fuhuş gibi günahları nedeniyle helak edilmişti. Kutsal Kitaplardaki anlatıma göre kent halkı gökyüzünden yağan kükürt ve ateşle helak edilmişti
Kavmin yaşadığı yerin, bugün Kızıldeniz'in kuzeyinde Ürdün-İsrail sınırında Lût Gölü yakınlarında olduğu arkeolojik incelemelerle belirlenmiş, şehrin, Tevrat’ta adı geçen "Sodom" olduğu sonucuna varılmıştı.
Bilim insanlarının yeni araştırmaları Tell el-Hammam kentinin göktaşı çarpması sonucu yıkılmış olabileceğini işaret ediyor.
Hakemli bilimsel dergi Nature Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmaya göre, şehrin üzerinde patlayan meteorit, antik kenti yerle bir edecek kadar büyük bir etkiye sahipti.
Havada meydana gelen patlamanın Hiroşima'yı harap eden atom bombasının yaklaşık bin katına eşdeğer (12 megaton) enerji açığa çıkardığı tahmin ediliyor.
Araştırmanın yazarlarından, yer bilimleri profesörü James Kennett, "Tell el-Hammam adı verilen bu şehrin yakınında meydana gelen büyük bir kozmik patlamanın kanıtı var" diye konuştu:
"2 bin santigrat dereceden daha yüksek sıcaklıklara işaret eden kanıtlar gördük."
Antik kentte kömürleşmiş malzemeler ve tahrip olmuş yapılar arasında, parçalanmış insan iskeletlerinin kalıntıları tespit edilmişti.
Kennett ve ekibinin toprak analizi, minik demir ve silika kürelerinin yanı sıra erimiş metalleri ve kuvars minerallerini de ortaya çıkardı.
Ayrıca laboratuvar fırınlarıyla yapılan deneyler bölgede bulunan çanak, çömlek ve kerpiçlerin bin 500 dereceyi aşan sıcaklıklarda sıvılaştığını ortaya koydu. Bu sıcaklık, bir otomobili dakikalar içinde eritebilecek kadar yüksek.
Tüm bunlar havada meydana gelen, yüksek basınçlı bir patlamaya işaret ediyordu. Zira yıkım sırasında oluşan sıcaklık volkanlardan, savaşlardan ve sıradan yangınlardan daha yüksekti. Geriye kalan tek doğal süreç kozmik bir patlama olasılığıydı.
Bilim insanları bu göktaşının, 1908'de Rusya'nın Tunguska kentinde 80 milyon ağacı deviren ve büyük bir yıkıma neden olan meteora benzeyen küçük bir meteorit olduğunu düşünüyor. Bulgulara göre bu göktaşı, Dinozorları yok eden kilometrelerce genişliğindeki dev uzay kayasının çok daha küçük bir versiyonuydu.