Termessos antik kenti

Termessos antik kenti

Termessos: Güneybatı Anadolu’da, Antalya’nın 34 km. kuzeybatısında, Solymos(Güllük) Dağı üstünde, 1665 metre rakımda kurulu antik kent.

Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biridir. Strabon’a göre, Termessos sakinleri kendilerini Slymi olarak adlandırırlardı. Kentin adı ilk kez Hellenistik Dönem­de geçer.

Arrianus’un, coğrafi yapısı nedeniyle küçük bir birliğin bile savunulabileceği bir kent olarak tanımladığı Termessos’u İskender ku­şatır ancak sonra fikir değiştirip yoluna devam eder.

Ancak İskender’den kırk yıl sonra Ptolemaios birlikleri deniz yoluyla gelerek kenti alabilmişlerdir.

Savaşçı bir yapıya sahip olan Termessoslular MÖ 189 yılında komşusu Isinda’yı kuşatma altına aldı. Isindalıların o yılın Roma konsülü G. Manlius Vulsa’ya başvurması üzerine kuşatma kaldırıldı.

Komşusu Selge ile mücadele edebil­mek için Pergamon Krallığıyla da iyi ilişkiler içinde bulundu. Mithradates V’ya karşı gösterdiği direniş yüzünden MÖ 70’lerden sonra Roma’nın dost­luğunu kazandı, kente özgürlüğü geri verildi.

Diğer Pisidya kentleriyle birlik­te MÖ 36-25 arasında Galatia kralı Amyntas tarafından yönetildi. En parlak dönemini MS 2.-3. yüzyıllar içinde yaşadı.

Oldukça sarp bir dağın tepesine kurulmuş bulunduğundan etrafının surla çevrilmesine gerek duyulmamıştır.

Kentte henüz bilimsel kazı yapılmamıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar