Türk Tarih Kurumu (TTK) iş birliğinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle Tiran'daki bir otelde düzenlenen kongreye farklı ülkelerden 120'ye yakın akademisyen katıldı.
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlenen 2. Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi (OSARK) başladı.
Prof. Dr. Arif Bilgin: Osmanlı'nın özünde bir Balkan imparatorluğu
Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü ve OSARK Başkanı Prof. Dr. Arif Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin birincisinin 2015'te Sakarya'da yapıldığını anımsatarak, söz konusu kongrenin Osmanlı tarihi ve araştırmalarına dair dünyadaki üçüncü kongre olduğunu söyledi.
Bilgin, Osmanlı coğrafyasındaki tüm ülkelerin Osmanlı tecrübesine ciddi şekilde ihtiyacı olduğunu belirterek, Osmanlı sonrası Balkanlar'da yaşanan kargaşaların bu tecrübeye tekrar bakmalarına neden olduğunu aktardı.
Osmanlıların barış ortamı sağladığını dile getiren Bilgin, "Osmanlı Devleti yıkıldıktan sonra yaklaşık 100 yıllık süre içerisinde dünyada ve özellikle Osmanlı coğrafyasında çok büyük kargaşalar meydana gelmişti. Darbeler, iç karışıklıklar, mezhep kavgaları, savaşlar bu coğrafyanın kaderi haline geldi. Osmanlı tecrübesi bu coğrafyada barışın nasıl hakim olabileceğini bize gösterdi. O yüzden bu tecrübeye çok farklı veçhelerden bakmamız gerekiyor." diye konuştu.
Osmanlı'nın özünde bir Balkan imparatorluğu olduğunu söyleyen Bilgin, kongrenin bu coğrafyada düzenlenmesini anlamlı bulduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Refik Turan: Balkanlar Anadolu'nun ana köklerindendir
TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Balkanlar ile Türkiye'nin tarih ve kültür açısından derin bağlantıları olduğunu belirtti.
Türkler ile Balkan halklarının tarih içerisinde yan yana bulunduklarını kaydeden Turan, "Türk vatanı olmasından itibaren de Anadolu'nun bir bakıma büyük bir ağacın sağlam kökleri olduğunu düşünecek olursak Balkanlar da bunun ana köklerinden birisidir. Diğer ana köklerinden birisi Suriye ve Irak, birisi de Kafkaslar'dır." dedi.
İngiliz düşünür Arnold Toynbee'nin dünya tarihinde üç büyük devletten bahsettiğini aktaran Turan, bunlardan ikisi olan Roma İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da büyüyen devletler olduklarına dikkati çekti.
Üçüncü devletin ise Birleşik Krallık olduğunu belirten Turan, "Ama Çanakkale'de dönüşe maruz kaldı. Bir bakıma İngiliz imparatorluğu dünya devletine gitmek isterken yine Balkanlar üzerinde yenilgiye uğramıştır. Yani Balkanlar'ın böyle tarihi derinliği vardır. Politik değeri çok üstündür." değerlendirmesinde bulundu.
20 Ekim'e kadar sürecek kongrede ayrıca Osmanlı'nın Balkanlar'daki derin tarihi izlerini ve geleceğe ilişkin konuları ele alacaklarını vurgulayan Turan, "Bunalan, sıkılan, tehlikeler içerisinde olacak bir dünya geliyor. Türkiye devleti ve Balkan milletleri ile devletleri olarak bu büyük tehlikeye karşı bir araya gelmek zorundalar. Tarihten gelen bu kökleri canlandırarak burada siyasi, sosyal yapıları da Türkiye Cumhuriyeti ile biraz daha yaklaştırmak hedefindeyiz." ifadelerini kullandı.
Dzihat Aliju - Olsi Shehu / AA