Trabzon'un Düzköy ilçesinde deniz seviyesinden bin 50 metre yüksekte bulunan, Çal Mağarası, yeni turizm sezonunda ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor
TRABZON: Trabzon'un Düzköy ilçesinde deniz seviyesinden bin 50 metre yüksekte bulunan, sarkıt dikitleri ve içinden geçen deresiyle dikkati çeken Çal Mağarası, yeni turizm sezonunda yerli ve yabancı turistleri bekliyor.
Dünyanın en uzun ikinci mağarası kabul edilen, "yer altındaki saklı cennet" olarak nitelendirilen Çal Mağarası, yaklaşık 14 yıldır bölge turizmine hizmet veriyor.
Ziyaretçilerine göz kamaştıran doğal güzellikler sunan mağara, son zamanlarda Körfez ülkelerden gelen turistlerin de ilk uğrak mekanları arasında yer alıyor.
İçinden geçen deresiyle ziyaretçilerini karşılayan mağara, girişinden 200 metre sonra iki kola ayrılıyor. Sol kolunda 150, sağ kolunda ise 400 metrelik ahşaptan yürüyüş yolu yapılan mağaranın bu bölümleri ışıklandırılıyor. Mağaranın diğer kısımları ise ışıklandırma ve yürüyüş yolu bulunmaması nedeniyle gezilemiyor.
Çatlaklar sayesinde dış ortamla rahat hava akışı bulunan, yer altında olunmasına rağmen vadide yüründüğü hissi veren mağaradan geçen derenin derinliği ise mevsimsel olarak değişiyor. Yağışlı mevsimlerde 1,5 metreye yükselen mağaradaki suyun derinliği, yaz aylarında 25 santimetreye kadar düşüyor.
Çal Mağarası, üzerinde bulunan kalesindeki çay evi ve sunulan yöresel lezzetleriyle de dikkati çekiyor.
Çal Mağarası önemli bir zenginliktir
Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çal Mağarası'nın, içindeki sarkıt ve dikitleri, deresi, göletleri ve şelaleleriyle ziyaretçilerine göz kamaştıran bir doğal güzellik sunduğunu söyledi.
Bölge turizmi açısından mağaranın önemli bir zenginlik olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Bölgede turizmin daha da gelişmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Çal Mağarası gibi bir doğal değerin birçok turizm ülkesinde bile bulunmadığını biliyoruz." dedi.
Gümrükçüoğlu, bir süre önce mağaranın işletmesini devraldıklarını hatırlatarak, "Çal Mağarası ve bölgesinde önemli çalışmalar yaptık. Bu büyük serveti çok daha büyük bir marka haline getirmek için gayret gösteriyoruz. Amacımız orada güzel bir ikram tesisi yapmaktır. Orada araçların park edeceği bir alan yok, inşallah bu eksikliği de gidereceğiz." diye konuştu.
Bölgenin heyelanlı bir saha olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, bu sorunu da ortadan kaldırmak için tüm kamu kurumlarıyla iş birliği içinde çalıştıklarını vurguladı.
Turizmde daha da ön planda olmasını istiyoruz
Çal Mağarası'nı ziyaret eden turist sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Gümrükçüoğlu, "Çal Mağarası'nın turizmde daha da ön planda olmasını istiyoruz. O nedenle mağarayı daha da büyüteceğiz. İlerleyen süreçte de gelen turist sayımızın daha da artacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.
Mağarayı dünyaya tanıtmak istediklerini anlatan Gümrükçüoğlu, "Mağaraya nasıl daha fazla turist çekeriz, bunun hesaplarını yapıyoruz. Çeşitli çalışmalar planlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz. Amacımız büyük bir doğal değer olan Çal Mağarası'nı, dünyaya en iyi şekilde tanıtarak, turizm potansiyelimizi artırmak." dedi.
AA Meltem Yılmaz