2018 Troya Yılı kapsamında , Troya Antik Kentinden Assos Antik Kentine uzanan yürüyüş ve bisiklet rotasının 120 kilometrelik ilk etabı sonbaharda hayata geçirilecek.
Troya`dan Assos`a uzanan yürüyüş ve bisiklet rotasının 120 kilometrelik ilk etabı bu sonbaharda doğa, tarih ve kültür tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Troya Kültür Rotası Projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen "Gelecek Turizmde" kapsamında destekleniyor. Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığında yürütülen Troya Kültür Rotası Projesi ile Çanakkale’den Assos’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada, köylerin kültürel kimlik ve mirası görünür kılınarak turizme kazandırılırken, ziyaretçiler ile yöre halkı arasındaki bağların da güçlenmesi amaçlanıyor.
“Troya`dan başlayıp Assos`ta son bulacak”
Troya Kültür Rotası, bölgenin mevcut turizm potansiyelinin çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir turizm modelleriyle desteklenmesi vizyonunun en önemli bileşenlerinden biri ve 2018 Troya yılında hayata geçirilen kalıcı ve sürdürülebilir bir turizm altyapı projesi. Çanakkale Troya`dan başlayıp Assos`ta son bulacak, 120 km uzunluğundaki ilk etap ile bölgenin farklı arkeolojik, tarihi, kültürel ve doğal değerlerini içeren uluslararası standartlarda bir kültür rotası oluşturulacak. Düzenlenen çalışmalarla ilgili yapılan açıklamada; “Bölgedeki çok sayıda köyü içine alan rota bu kapsamda, Troya, Alexandria Troas, Apollon Smintheion ve Assos gibi bölgenin en önemli arkeolojik ve tarihsel değerlerini birbirine bağlayan bir yapıda oluşturuldu. Proje kapsamında yürüyüş rotaları, iki etabın harita ve GPS koordinatları belirlendi. Tabela, işaretleme ve çevre temizliği çalışmalarına ise Temmuz ayı itibariyle Troya 2018 Koordinasyon Merkezi eşgüdümünde başlandı. Eşzamanlı olarak, bölgedeki köylerde bilgilendirme ve sürdürülebilir turizm toplantıları da programlanıyor” denildi.
“Troya Kültür Rotası Projesi, uzmanlarca belirleniyor”
Çanakkale’nin kültür rotasının çizileceği belirtilen açıklamada; “Projenin devamındaki süreçte harita ve rehber kitap hazırlanacak, internet üzerinden ve Küresel Konumlama Sistemi (GPS) temelli aplikasyonlarla erişilebilir hale gelecek. Ayrıca, güzergah üzerindeki turizm işletmeleri ve girişimler de görünür kılınarak turizm sektörünün farklı bileşenlerinin pazarlayabileceği bir kültür rotası içeriği tüm bileşenleriyle hizmete açılacak. Böylece 2018 sonbaharına gelindiğinde ülke turizmine uluslararası standartlarda ve görünürlükte bir kültür rotası kazandırılmış olacak. Troya Kültür Rotası Projesi, arkeoloji, tarih, kültür ve turizm alanından uzmanların katkı ve katılımlarıyla, başta Çanakkale Valiliği olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının işbirliği ile hayata geçiriliyor. ÇATKAV tarafından yürütülen projeye ÇOMÜ Turizm Fakültesi`nden Doç. Dr. Mustafa Boz, Troya Kazısı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve GSF Dr. Öğretim Üyesi Seyhan Boztepe`nin yanı sıra, rehber ve kültür turizmi uzmanı İlhan Varlık, turizm ve çevre projeleri uzmanı Hakan Karan, Troia Vakfı`ndan arkeolog Fecri Polat, yerel tarih araştırmacısı mimar İsmail Erten ile proje uzmanı Deniz Erbaş katkıda bulunuyor” denildi.