Troya'ya ziyaretçi akını

Troya'ya ziyaretçi akını

Troya, Türkiye'deki ören yerleri içinde en çok ziyaretçi kabul ederek, 8'inci, gelir getirmesi bakımından da 9'uncu sırada yer alıyor

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1998'de Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Troya Antik Kenti'ni, 2015 yılında 480 bin 418 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki en ünlü antik kentlerden biri olan Troya'nın, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla burada hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Troya'nın, gösterdiği kesintisiz katmanlaşma ile Avrupa ve Ege'deki diğer arkeolojik alanlar için referans görevi gördüğünü anlatan Dokuz, bu antik kentin her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradığını ifade etti.

-"Olumsuzluklar ziyaretçi sayılarına yansımadı"

Son aylarda yaşanan bazı olumsuzlukların ziyaretçi sayılarına yansımadığını vurgulayan Dokuz, şunları söyledi:

"Troya Ören Yeri, Çanakkale'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken mekanlardan. 2014 yılında ziyaretçi sayısı 463 bin 563 olarak kayıtlara geçerken, 2015 yılında bu rakam 480 bin 418 kişiye ulaştı. Yarım milyona yakın turist Troya'ya geldi. 2018 yılında Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin 20'nci yılını kutlayacağız. Bakanlık olarak hazırlıklarımız hızla devam ediyor. Troya, Türkiye'deki ören yerleri içinde en çok ziyaretçi kabul ederek, 8'inci, gelir getirmesi bakımından da 9'uncu sırada yer alıyor."

Çanakkale'nin ulusal anlamda turizmde önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Dokuz, "Gerek ulusal gerekse uluslararası katıldığımız turizm fuarlarında, göze çarpan en önemli destinasyon şehitlikler. Çanakkale Savaşları'nın geçtiği topraklar. Diğer taraftan uluslararası boyutta en önemli markamız ise Troya. Geçtiğimiz zaman diliminde Kültür ve Turizm Bakanlığımız ören yerinin çevre düzenlemesini gerçekleştirdi. Diğer hizmetleri de yapmaya devam ediyor." dedi.

Yabancı ziyaretçilerden tavsiye

Almanya'da yaşayan Danö Langel de defalarca Türkiye'ye geldiğini, ülkeyi ve vatandaşlarını sevdiğini vurgulayarak, Türkiye'ye gelen her yabancının mutlaka Troya'yı ziyaret etmesi gerektiğini bildirdi.

Almanya'da kuyumculuk yapan Matthias Langel ise sağlığı el verdiği sürece, Türkiye'ye geleceğini ifade ederek, "Türkiye'de olduğum için mutluyum. Yine geleceğim ve yine geleceğim. Troya mutlaka görülmesi gereken bir yer." diye konuştu.

Avustralyalı Glen Middleto da Troya'yı ilk defa gezdiğini ve çok beğendiğini belirterek, "Türkiye'nin güney kesimlerini de gezmiştim. Hitit medeniyetinin kalıntılarının olduğu yerleri de gezdim. Troya'yı da görünce hepsi pekişti." dedi.



A.A  Altuğ Acer


Benzer Haberler & Reklamlar