Türkiye'de müze bulunmayan ender illerden Tunceli'de restorasyonuna başlanan tarihi kışla, "Dersim Kent Müzesi" olarak hizmet verecek.
Tunceli Valiliğince kentte bir müze yapılması için 1937 yılında inşa edilen askeri kışla binasının müzeye dönüştürülmesi amacıyla bir süre önce çalışma başlatıldı.
Başbakanlık talimatıyla müze için 15 milyon liralık kaynak aktarılması üzerine 2 yıl önce askeri kışlada restorasyon ve güçlendirme çalışmalarına geçildi.
İçinde ve çevresinde de düzenlemeler yapılan kışla, tamamlanma aşamasına gelinen bu çalışmaların ardından "Dersim Kent Müzesi" olarak hizmete sunulacak.
Kentin müze hayalini gerçekleştirmenin yanı sıra şehri cazibe merkezi haline getirecek 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip müzede, kronolojik sıraya göre etnografisinden yakın tarihine, arkeolojik bilgi ve bulgulara kadar birçok eser sergilenecek.
Bölgenin tarihini gün yüzüne çıkartıp ziyaretçilere bölgenin tarihi ve kültürel değerleri aktarılacak olan müze, gelecek yıl hizmete açılacak.
- "80 yıllık kışla, erken cumhuriyet döneminin izlerini taşıyor"
Tunceli Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeye dönüştürülme çalışmaları süren askeri kışla binasının 1937'de tamamlandığını ve 1949'a kadar askeri amaçlı kullanıldığını belirtti
Kışlanın erken cumhuriyet dönemi yapısal özelliklerini taşıdığını anlatan Ulaşoğlu, 4 bloktan oluşan ve kare planlı zemin üzerine kurulan binanın 2005'te tescil edilerek koruma altına alındığını söyledi.
Ulaşoğlu, kışlanın Avrupa mimari tarzıyla yapıldığı için ilgi çekici olduğuna dikkati çekerek, binanın 1949'dan 2015'e kadar 65 ailenin yaşadığı memur lojmanları olarak kullanıldığını aktardı.
- "Ülkemizde müzesi bulunmayan birkaç kentten biriydik"
Virane hale gelen kışla binasının onarılarak şehrin en önemli yapılarından birine dönüştürüleceğini belirten Ulaşoğlu, "2005 yılında tescillenmesinin ardından metruk haldeki kışla binasının başka bir amaçla kullanılması düşünülmekteydi. Biz ülkemizde müzesi bulunmayan birkaç kentten biriydik. Buranın bir müzeye dönüştürülmesinin daha uygun olacağı düşünülerek buna yönelik hazırlanan proje doğrultusunda 2 yıl önce çalışmalara başlandı." dedi.
Ulaşoğlu, kışla binasındaki ve çevresindeki çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, "Şu andaki belediyemiz kışlanın bulunduğu alanı kültür adasına dönüştürmek için çalışıyor. Müzenin yanındaki eski sebze halinin yıkılmasıyla buranın daha görünür ve cazibe alanı haline dönüştüğünü görmekteyiz. Belediyemiz müze binası etrafındaki yapıların yıkılarak burada bir kültür adası oluşturmayı planlıyor." diye konuştu.
Kışlanın müzeye dönüşmeden önceki halinin çok kötü olduğunu anlatan Ulaşoğlu, müzenin kentin geleceğine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.
Ulaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kışlanın müzeye dönüştürülmesi ilimizin en önemli hayallerinden biriydi, bu hayalin gerçekleştiriliyor olması bizleri son derece heyecanlandırmaktadır. 5 bin 800 metrekare kapalı alan sahip müzemizde kronolojik sıralama dahilinde etnografisinden yakın tarihine, arkeolojik bilgi ve bulgulara kadar bütün konular işlenecektir. Bu müze bildiğimiz müze anlayışından farklı olarak yaşayan, insanların sürekli aktif halde oldukları bir müze yapısı halinde düşünülmektedir."
- "Bir hayalin gerçekleştiğine tanık olacağız"
Müzenin kente gelen yerli ve yabancı turistler için de cazip olacağını dile getiren Ulaşoğlu, "Projenin 2018 yılında tamamlanmasıyla bir rüyanın, hayalin gerçekleştiğine tanık olacağız. Bu hayalin gerçekleşmesi için hükümetimiz, Bakanlığımız, yetkililerimiz, yüklenici firma, bizim çalışanlarımız üstün özveri, gayret ve bir çaba içerisindedir. Herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Ulaşoğlu, çevre illerdeki müzelerde korunup sergilenen Tunceli'ye ait tarihi eserler olduğuna işaret ederek, bunların artık Dersim Kent Müzesinde ziyarete açılacağını sözlerine ekledi.