Kilise kalıtları, Tunus'un güneyinde 5. yüzyıldan itibaren Hıristiyan inancının varlığını kanıtlıyor.
Tunus'un Tuzer eyaletindeki Tuzer ve Degach şehirleri arasındaki Kastilya arkeolojik alanında 5. ve 7. Yüzyıllar arasındaki geç Roma dönemine tarihlenen Bizans kilisesi kalıntıları keşfedildi.
Ana mimarisi bir ana giriş ve iki yan girişten oluşan Kilise binası, iki uzantıya sahip dairesel plana sahip. Ortalama 3,5 x 3,7 metre yükseklikteki kilise binası 140 metrekarelik alana sahip.
Urban Archaeology'de görevli uzmanı Bassem Ben Saad Tunus Afrika Basın Ajansı'na (TAP) verdiği demeçte kilisenin sütunlarına ek olarak kazı alanında seramik ve çanak - çömlek parçaları ile kandiller bulunduğunu söyledi.
Tuzar valiliğinde, arkeolog Mourad Chtioui liderliğindeki Fransız Ulusal Miras Enstitüsü (INP) ekibi tarafından sürdürülen arkeoloji kazıları 2 Şubatta başlamıştı.
Tunus Afrika Basın Ajansı'nın verdiği bilgilere göre; Bassem Ben Saad "Bu anıtın keşfi, Cezayir bölgesinin tarihindeki inanç çeşitliliğini ve Tunus'un değişik bölgelerinde, özellikle de güneyde Hıristiyan dininin varlığını doğruluyor" dedi.
INP Araştırmacısı Larbi Sghaier Larbi, arkeolojik kazı alanında kilise kalıntıları dışında başka duvarların da bulunduğunu belirterek; "Bu duvarlar konut kalıntıları olabilir. Arkeolojik araştırmaların sürdüğü kilise bölgesinin yakınındaki bu kalıntıların işlevleri kazılar tarafından açığa çıkarılacaktır" dedi.
arkeolojikhaber.com