Konaklama ve Gastronomi İşletmelerinde Mimari Erişilebilirlik ve Doğru İletişim konferasında yerel ve uluslararası standartlar, ulaşım hizmetleri, turizm işletmelerinde iletişim ve davranış konuşuldu. Türkiye’de 7 milyon engelli birey konaklama ve işletmelerinden faydalanamadığına dikkat çekildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Bilgi Turizm Kulübü ile “Konaklama ve Gastronomi İşletmelerinde Mimari Erişilebilirlik ve Doğru İletişim” konulu bir konferans düzenledi. Konferansta mimari erişilebilirlikte yerel ve uluslararası standartlar, ulaşım hizmetleri, turizm işletmelerinde iletişim ve davranış konuşuldu
Prof. Dr. Mehmet Onur: Engellilerin turizm ve gastronomi işletmelerinden eşit şekilde yararlanması önemli
Konferansın açılış konuşmasını yapan Bilgi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Onur Gülbahar, engelli bireylerin turizm ve gastronomi işletmelerinden eşit şekilde yararlanmasının sektör için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu konunun daha sık gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti.
Adem Kuyumcu: 80 odadan 1’inin erişilebilir olma zorunluluğu bulunuyor.
Konferansın konuğu Engelsiz Hayat Danışma Derneği Başkanı, Engelsiz Erişilebilir Turizm Uygulamaları ve Engelli ve Yaşlılarla Doğru İletişim Danışmanı, Eğitmen Adem Kuyumcu oldu. Kuyumcu, hem rakamlarla güncel durumu değerlendirdi hem de konaklama ve gastronomi işletmelerinin engelli bireylerin faydalanabileceği şekilde tasarlanmasının önemini aktardı.
Oda sayısı çok yetersiz olmakla birlikte, iletişim problemleri devam ediyor: Turizmde tüm kesimlerin eğitimi şart
Engelsiz turizmin tanımını yapan Adem Kuyumcu, “Engelsiz turizm herkesin birlikte seyahat edebildiği, konaklayabildiği, sosyal mekanlardan faydalanabildiği, başka birinin yardımı olmadan özgür ve eşit imkanlar sunan tesisler ve aktiviteler olarak tanımlanabilir” dedi. “
Türkiye’de yaşayan 10 milyondan fazla engelli ve engelli haline gelmiş yaşlı vatandaşın en az 7 milyonu, maddi imkanları olduğu halde konaklama ve gastronomi işletmelerinden faydalanamıyor. Türkiye’de Turizm Bakanlığı’na kayıtlı engelli bireylere uygun 1.176 adet oda bulunuyor. Mevcut yönetmeliğe göre 80 odadan 1’inin erişilebilir olma zorunluluğu bulunuyor. Odalar var, ancak erişim sorunları ve otel çalışanlarından kaynaklanan iletişim problemleri devam ediyor. Turizm sektöründe çalışanların doğru iletişim ve yaklaşım yöntemlerini öğrenmesi gerekiyor” açıklamasında bulunan Adem Kuyumcu, herkes için erişilebilir turizmin, hem engelliler ve yaşlıların özgürleşmesini hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
Evrensel tasarımın 7 ilkesi
Konferansın ilk bölümünde konaklama ve gastronomi işletmelerinde engelliler, yaşlılar ve çocuklu ailelerle doğru iletişim hakkında bilgiler verilirken ikinci bölümde konaklama ve gastronomi işletmelerinde mimari erişilebilirlik ele alındı. Ortopedik engelliler, görme, işitme, konuşma engelliler ile otizmli ve farklı gelişen bireylerin oteller ve turizm tesislerinden yararlanabilmeleri için mimari erişilebilirlik düzenlemelerinin gerekliliğine dikkat çeken Adem Kuyumcu, “Herkes için tasarım ilkesi benimsenmeli. Tüm tesisler her vatandaşın eşit şekilde faydalanabileceği bir tasarıma sahip olmalı. Burada mimarlara ve inşaat mühendislerine büyük görevler düşüyor. Yasaların getirdiği gereklilikleri hayata geçirmek onların sorumluluğundadır. Engelsiz herkes için erişilebilir mimari herkese özgürlük sağlar” dedi.
Kuyumcu, evrensel tasarımın 7 ilkesini şu şekilde sıraladı: “Kullanımda eşdeğerlik, kullanımda esneklik, basitlik ve sezgilenebilirlik, algılanabilir bilgilendirme, hatanın tolere edilmesi, fiziksel gücün az kullanımı, yaklaşım ve rahat kullanım, TSE erişilebilirlik standartlarına uygun mekanlar.”
Konferansın eş zamanlı işaret dili tercümanlığını Tuğçe Elender yaptı. Sektörde hizmet üreten taraflar da konferansta bir araya geldi. İstanbul Uluslararası Turizm Ve Sağlık Derneği Başkanı Emre Ali Kodan, Gastronomi Turizmcileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Koraltan Saygın, TURSAB Sağlık Turizmi Komitesi Üyesi Emre Afanyalı, Otizm Dernekleri Federasyonu adına Tolga Gökçe, Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Besnik Türkeşi, Türkiye Otizmli Çocuklar Destek Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Pınar Yüksel, Şişli İşitme Engelliler Derneği başkanı Güler Dağıdır, Özel Çocuklar Eğitim Derneği Başkanı Parin Yakupyan, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Yanık etkinliğe katılan isimler arasındaydı.