18. Türk Tarih Kongresi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış konuşmaları ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konferansı ile başladı. Açılış konuşmalarında ulusal bilinç ve Türk Tarih Kurumu'nun yaptığı çalışmaların önemine dkkat çekildi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu'nun düzenlediği 18. Türk Tarih Kongresi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.
5 Ekim tarihine kadar sürecek kongreye 29 ülkeden 800’ü aşkın bilim insanı katılıyor.
Katılımcı sayısı ve içerik zenginliği bakımından son yıllarda düzenlenen tarih kongrelerin en kapsamlısı olması beklenen kongrede; "Kültür ve Medeniyetler Tarihi, Din ve Mezhepler Tarihi, Bilim ve Teknoloji Tarihi, Askerî Tarih, Ayaklanmalar, İsyanlar, Darbeler ve İhtilaller Tarihi, Türk-Ermeni İlişkileri, Tarihçilik, Göç ve İskân, Tarihi Coğrafya, Tarih, Şehir ve Mimari, Göç ve İskân, Roma ve Bizans Tarihi ve Medeniyeti, Selçuklu Tarihi ve Medeniyeti, Osmanlı Tarihi ve Medeniyeti, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Türk Dünyası Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı Tarihi, İktisat Tarihi, Hukuk ve Diplomasi, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Vakıflar Tarihi, Hatıralar, Biyografiler, Otobiyografiler başlıklarında 164 oturum düzenlenecek.
18. Türk Tarih Kongresi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan tören açılış konuşmaları ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konferansı ile sürdü.
Açılış konuşmacıları şunları söyledi:
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: GÖKTÜRKLER DE KARAHANLILAR DA BİZİMDİR
18. Türk Tarih Kongresi’ne katılan açılış konuşmacıları arasına yer alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "Bizim ne 'reddi miras' yapmaya ne de kadim tarihimize 'revizyonist' bir bakış açısıyla yaklaşmaya ihtiyacımız yoktur. 2 bin 200 yıllık geçmişiyle, zaferleri ve yenilgileriyle Türk tarihi bir bütündür. Göktürkler de bizimdir, Karahanlılar da bizimdir, Selçuklu da Osmanlı da Cumhuriyet de bizimdir." dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "1915 olayları üzerinden tarihimize kara çalmak isteyenler, onca çabalarına rağmen, ülkemize husumeti tescilli devletler dışında hedeflerine ulaşamamışlardır. Bilhassa 2015 yılı öncesinde yoğunlaşan iftira kampanyaları, ülkemizin duruşu, Türk Tarih Kurumu gibi resmi kurumlarımızın çabaları, diplomatlarımızın gayretleri neticesinde boşa çıkmıştır" şeklinde konuştu.
Türk Tarih Kurumu ve Türk Tarih Kongresi'nin her şeyden önce bir ihtiyacın ürünü olduğunu ifade eden Oktay, bu kurumun Türk tarihine yönelik asılsız iddiaların arttığı bir dönemde Gazi Mustafa Kemal'in emriyle kurulduğunu anımsattı.
Oktay, Gazi'nin muradının Batılı ülkelerin ders kitaplarında Türkler hakkında bilgiden ziyade saplantıları yansıtan iddialar ve önyargılarla mücadele etmek ve ayrıca oryantalistlerin Türk milletini tarihin seyrinde yok sayan tutumlarına karşı gerçeklerin ortaya konulmasını sağlamak olduğunu söyledi.
- "Türkiye'nin tezlerini çürüteceklerini zannediyorlar"
İlki 1932 yılında toplanan Türk Tarih Kongresi'nin aradan geçen sürede, kadim tarihin iftiralara karşı savunulması ile özgün ve nitelikli eserlerle zenginleştirilmesinde önemli bir rol üstlendiğini anlatarak güncel olayları tarihi eksenden yorumlayan politik mesajlarla konuşmasını sürdürdü..
BAKAN MEHMET NURİ ERSOY: MİLLİ BENLİĞE SAHİP ÇIKMAYAN BAŞKASINA AV OLUR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 18. Türk Tarih Kongresi’de yaptığı açılış konuşmasında güncel gelişmeler, tarih, kültür ve turizm çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Tarih Kongrelerinin Türk tarihinin en önemli hadiselerinin aydınlatılmasına büyük katkılar sağladığını, ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine de fevkalade olumlu hizmetlerde bulunduğunu bildirdi.
Bakan Ersoy, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 18. Türk Tarih Kongresi'nde bir konuşma yaptı. Türk Tarih Kurumunun değerli bir gelenek halinde sürdürdüğü bu kongrede katılımcılarla bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade eden Ersoy, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu eski başkanlarından Prof. Dr. Sadık Tural'ın "Mazi ile bağlantısını kesmiş bir cemiyet hafızasını kaybetmiş insana benzer" şeklindeki sözünü hatırlattı. Ersoy, Tural'ın bu sözüyle isabetli bir tespitte bulunarak tarih bilincinin milletin, milli benliğin, milli kültürün devamlılığı için olmazsa olmaz bir unsur olduğunun altını çizdiğini söyledi.
Ersoy, "İşte 'Milli benliğe sahip çıkmayan milletler başkalarının avı olur. Medeniyet öyle bir ateştir ki ona yabancı kalanları yakar, mahveder' diyen Atatürk’ün talimatlarıyla 1932 yılında başlatılan Türk Tarih Kongreleri tam da bu bilinçle işlev görmüştür, Türk tarihinin en önemli hadiselerinin aydınlatılmasına büyük katkılar sağlamış, ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine de fevkalade olumlu hizmetlerde bulunmuştur." ifadesini kullandı.
Bakan Ersoy, bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurulan ve kurulduğu günden bu yana geçmiş-gelecek ilişkisinin, tarih bilincinin oluşturulmasına ve Türk tarihinin aydınlatılarak gelecek kuşaklara taşınmasına yönelik başarılı çalışmalar yürüten Türk Tarih Kurumu adına, kongreye katılım sağlayanlara teşekkürlerini iletti.
PROF. DR. REFİK TURAN:TTK'NIN KİTAP SAYISI 2 BİNİ AŞTI
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise kongredeki konuşmasında, milletlerde yaşama duygusu, ayakta kalma arzusu ve var olma azmini verenin vatanperverlik kabiliyeti olduğunu belirterek, milletlerin bu kabiliyeti, kurdukları devletlerle kazandıklarını ve geliştirdiklerini vurguladı.
Tarih biliminin birinci konusunun devlet ve devlet adamları olduğuna işaret eden Turan, "Devlet adamları ve devletimiz geçmişten günümüze insanı merkez yaparak hem kendi insanını hem öteki insanı yaşatmayı vazgeçilmez bir gaye edindi, bunu da tarihi icraatlarla dünyaya gösterdi, göstermeye de devam etmektedir." dedi.
TTK olarak amaçlarının, geçmişteki devlet ve devlet adamlarını öncelikle yazmak, yazdırmak ve kamuoyuyla paylaşmak olduğuna dikkati çeken Turan, bu doğrultuda TTK'nın araştırmalar yaptırıp kitaplar yayınladığını bildirdi.
Kurumun kuruluşundan itibaren yayınlanan kitap sayısının 2 bini geçtiğini belirten Turan, Belleten Dergisinin de 294. sayıya ulaştığını ifade etti.
Turan, TTK'nın çözüm bekleyen bazı tarih konularını gündeme alıp sonuca bağlamaya çalıştığını vurgulayarak, Ermeni meselesinde olduğu gibi Türk tarihine yönelik iftiraların kurum tarafından cevaplandırılmaya çalışıldığını söyledi.
Kongrede yerli ve yabancı bilim adamlarınca 700'e yakın bildiri sunulacağını dile getiren Turan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, kamuoyunda uyandırdığı tarihi hassasiyet ve heyecan için teşekkürlerini iletti.
PROF. DR. DERYA ÖRS: TÜRKLER MAZLUM MİLLETLERİN KURTULUŞ UMUDU
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de konuşmasında, TTK'nın kurulduğu günden bu yana Türk tarihinin hemen her alanında önemli ve değerli araştırmalara imza attığını belirtti.
Türk ve İslam dünyasının zorlu ve çalkantılı bir dönemden geçtiğine işaret eden Örs, küresel emperyalizm ve kapitalizmin dünyanın her yerinde Müslüman kanı döktüğünü ve milyonlarca insanı yerinden, yurdundan ettiğini ifade etti.
Örs, Türk milletinin, sömürgeci ve işgalcilere karşı tarihin her döneminde gereken cevabı vererek milli şeref ve haysiyetini korumayı daima bildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti. "İşte bugün de bütün Türk ve İslam dünyası, şanlı tarihinden hız ve kuvvet alarak basit ihtilafları ve anlaşmazlıkları bir kenara koymak suretiyle yeniden bir araya gelmeli, küresel emperyalizme karşı ortak bir duruş sergilemeli, sadece Türklerin ve Müslümanların değil dünyadaki bütün mazlum milletlerin kurtuluş umudu olmak için çalışmalıdır."
PROF. DR. İLBER ORTAYLI KONFERANS VERDİ
Porf. Dr. İlber Ortaylı açılış konuşmalarının ardından salonlara bulunanlara Tarih bilinci ve Türk Tarihi Araştırmaları hakkında konferans verdi.
AÇILIŞ PANELİ
Prof. Dr. Çağrı Erhan, Prof. Dr. Zafer Toprak, Prof. Dr. Yakup Mahmudov ve Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’ın konuşmacı olduğu açılış paneliyle süren kongre dört gün boyunca halkın katılımına açık olarak devam edecek.
KONGRE BOYUNCA 6 SERGİ ZİYARETE AÇIK
18’inci Türk Tarih Kongresi, kapsamlı sergilere ev sahipliği yapması bakımından da Türk Tarih Kongreleri geleneğini sürdürecek. Türk Tarih Kurumu tarafından ağırlıklı olarak Kurumun arşivinden alınan belge ve görsellerle hazırlanan “100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına”, “Bâcıyân-Rûm” ve “Hala Sultan” sergileri kongre süresince ziyarete açık olacak.
Dijital olarak gösterileceku sergilere ek olarak Kudüs’ün tarihi mekanlarının karakalem çizimlerinden oluşan bir koleksiyon ve Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Belgelerle Ermeniler Tarafından Yapılan Katliamlar” başlıklı belge ve fotoğraflar da kongre alanında sergilenecek.
Prof. Dr. Sıddık Çalık’ın harita koleksiyonundan 75 parçanın gösterileceği “Haritalarla Tarihe Yolculuk” sergisi, haritacılığın gelişimine ve bir siyasi-sosyal tarih kaynağı olarak haritaların öneme ışık tutacak. Semih Karabillioğlu tarafından hazırlanan “Engelsiz Tarih” sergisi ise Timurlenk’ten Roosevelt’e, Sultan Yıldırım Bayezid’ten Homeros’a engellerine rağmen yaptıkları işlerle tarihe adlarını yazdırmış kişilerin başarılarını gözler önüne serecek.
Bugüne kadar Türk ve dünya tarihçiliğinin önde gelen isimlerini ağırlayan, tarihçiliğinin önemli konu ve sorunlarının tartışıldığı Tarih Kongreleri, yurt içinden ve yurt dışından tarihçilerin yakından takip ettikleri bilimsel etkinlikler arasında bulunuyor. İlki 1932 yılında gerçekleştirilen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgiyle izlediği Türk Tarih Kongreleri, Türk tarihçiliği açısından 86 yıllık bir birikimi ifade ediyor.