ANKARA: Ankara Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı'ndan 12 öğrenci, Güney Kore Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi arasındaki akademik iş birliği anlaşması çerçevesinde Güney Kore'ye gitti. 2020'ye kadar sürecek protokol kapsamında, Güney Koreli 12 arkeoloji öğrencisi de bilgi ve deneyimlerini artırmak için Ankara Üniversitesince sürdürülen arkeolojik kazılara katılmak üzere Türkiye'ye geldi. İş birliği kapsamında özellikle Anadolu'da yazılı dönemin başladığı Asur ticaret kolonileri ve Hitit yerleşimleri araştırılacak.
Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, "Arkeoloji, ülkelerin ve bölgelerin kültürlerini ortaya çıkaran, buluşturan ve yaşatan önemli unsurlardan biridir. Bu anlamda Güney Kore ve Ankara Üniversitesinin önemli çalışmalara imza atacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.Öğrencilerden İbiş'e ziyaret
Öğrencilerin arkeolojideki modern teknikleri, restorasyon-konservasyon yöntemlerini öğrenerek, iki ülkenin kültürel mirasını tanıma fırsatı bulacağı anlaşma çerçevesinde Türk öğrenciler, yolculukları öncesi Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş'i ziyaret ederek, teşekkürlerini iletti. Ziyarete Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho da katıldı.
İbiş, öğrencilere, "Dünyanın öteki ucunda ama Türkiye'ye dost bir ülkeye gidiyorsunuz. Güney Kore'nin kültürüyle insanlarının sıcaklığıyla ve Türk sevgisiyle bambaşka bir ülke olduğunu göreceksiniz." ifadesini kullandı.
Öğrencilerden zamanlarını iyi değerlendirmelerini isteyen Erkan İbiş, "Oranın kültürüne dair mümkün olduğu kadar fazla bilgi edinmeye çalışın. Daha az uyuyun, daha çok iletişim kurun, daha çok konuşmaya, öğrenmeye çalışın. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edin." ifadesini kullandı.
Rektör İbiş, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla birlikte hayata geçen arkeoloji bölümümüz ile bugün Türkiye'nin 20 farklı kentinde kazı çalışmaları yürütüyoruz. Güney Kore ve üniversitemiz arasında bilimsel iş birliğimizi bundan böyle oldukça başarılı olduğumuz arkeoloji bölümü ile de yürüteceğiz. Arkeoloji, ülkelerin ve bölgelerin kültürlerini ortaya çıkaran, buluşturan ve yaşatan önemli unsurlardan biridir. Bu anlamda Güney Kore ve Ankara Üniversitesinin önemli çalışmalara imza atacağına inanıyorum."
AA Yasemin Kalyoncuoğlu