Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ramazan ayında da ziyaretçilerini bekliyor

Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından, Sultanahmet Meydanı'ndaki Pargalı İbrahim Paşa Sarayı'na kurulan müze, koleksiyonunda bulundurduğu binlerce eserle yerli ve yabancı tarih meraklılarını bekliyor.

Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından, Sultanahmet Meydanı'ndaki Pargalı İbrahim Paşa Sarayı'na kurulan müze, koleksiyonunda bulundurduğu binlerce eserle yerli ve yabancı tarih meraklılarını bekliyor.

Müze Süleymaniye Külliyesi içindeki İmaret Binası'nda 27 Nisan 1914'te açıldı.

Osmanlı coğrafyasındaki tekkeler, medreseler ve dini yapılardaki eserlerin, yurt dışına kaçırılmasını önlemek amacıyla bu müzeye getirildi. 1983 yılından itibaren de İbrahim Paşa sarayında bu eserleri sergilemeye devam etti.

Kutsal emanetlerden birçoğu da müzede sergileniyor
 

Müze tarih meraklılarına Emeviler ve Abbasiler'den başlamak üzere kronolojik bir ziyaret fırsatı sunuyor. 

Hz. Muhammed'den itibaren mushaf-ı şerifler, yazma eserler, halılar, kilimler, hat eserlerin yanı sıra Mukaddes Emanetler bölümü ziyaretçileri bekliyori  Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır'ı fethinden sonra halifelik Osmanlı'ya geçmiştir ve oradaki kutsal emanetler de toplanıp, İstanbul'a getirilmişti. Daha sonra Fahrettin Paşa, Hicaz'daki kutsal emanetleri de I. Dünya Savaşı'nda düşman eline geçmemesi için buraya getirmişti. Bunlar Topkapı Sarayı'nda Kutsal Emanetler bölümünde sergilenmekte. Kutsal emanetlerin bir kısmı da şu anda bu müzede ziyaretçileri bekliyor. Müzedeki kutsal emanetler arasında Hz. Muhammed'in sakalı, ayak izi ve Kabe örtüleri yer alıyor. Hilye-i şerifler de ziyaretçileri bekleyen eserler arasında.

Müzede Şam Evrakları bölümü de önemli eserler içeriyor. İslam'ın en büyük camilerinden Emevi Camisi'nin bahçesinde bulunan beyt-ül mal denilen hazine dairesinde, İslam'ın en erken döneminden itibaren yazılmış Kur'an-ı Kerim'ler toplanmıştı. Bunlar da I. Dünya Savaşı'ndan önce İstanbul'a getirilmiş, Çini Köşkü'nde muhafaza edilmiştir. Daha sonra da bu müzenin koleksiyonuna katılmıştı. Ziyaretçiler müzede İslam'ın en erken döneminden olan Şam Evrakları'ndaki Kur'an-ı Kerim yapraklarını da görebiliyrolar.

TİEM'in ünlü eserlerinden biri de Cizre Ulu Cami'nin ejder figürlü maden sanatlı kapısı


Benzer Haberler & Reklamlar