Antalya'da, "25. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu" ve "2. Uluslararası Müzecilik Çalıştayı"nın açılışı yapıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce Antalya'da düzenlenen "25. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu" ve "2. Uluslararası Müzecilik Çalıştayı"nın açılış töreni gerçekleştirildi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Kocapınar, törende yaptığı konuşmada, müzelerin, içinde günün her saati yaşanabilen ve vakit geçirilebilen sosyal mekanlar haline dönüştüğünü söyledi.
Ülkede müzecilik anlayışının değişim yaşadığını anlatan Kocapınar, medeniyetlerin mirası büyük koleksiyonların yer aldığı arkeoloji, ülkenin çok kültürlü yapısını gözler önüne seren etnografya ile nitelikli koleksiyonlarıyla yurt içinde ve yurt dışında adını duyuran özel müzelerin, sürece önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar: Türkiye'nin kültür varlıkları konusunda bir süper güç konumunda olduğunu belirterek, "Tescilli kültür varlığı sayımız 101 bini geçmiş, sit alanları sayımız da 15 bini bulmuş durumda. İşimiz çok, yükümüz ağır ama ümitliyiz." dedi.
"Tüm insanlığın ortak mirası"
Kocapınar, kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için çalışmalar yapan bakanlığın sağladığı destekle geçen yıl 210 müzenin katılımlı kazı gerçekleştirdiğini anlatarak, "Sadece ülkemiz adına değil, tüm insanlığın ortak mirası olan ve toplumlara yön veren eserlerden meydana gelen bu birikimin korunması görevini üstlenen müzelerimiz, son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda çok daha anlamlı ve etkin bir konuma gelmiştir. Bugün itibarıyla yeni müzecilik anlayışının tüm gerekliliklerini kapsayan bir kültür kurumu olarak bakanlığımıza bağlı 198 müze ile açık hava müzesi niteliğindeki 138 düzenlenmiş ören yeri, bu bilinçle ziyaretçilerini kabul etmektedir." diye konuştu.
Özel müze sayısı 217'ye ulaştı
Özel müzelerin son yıllarda uluslararası alandaki başarılarıyla öneminin artığına işaret eden Kocapınar, 2016 yılı mart ayı itibarıyla bakanlığın denetimindeki özel müze sayısının 217'ye ulaştığını açıkladı.
Kocapınar, müzelerin teşhir ve tanzim çalışmalarının yanında toplumsal kültürel bilincin artırılması amacıyla eğitim işlevinin de öne çıktığına değinerek, şunları kaydetti:
Gerçekten işimizi seviyoruz. İmkanlarımızı, gerçekten kıt kaynaklarımızı daha verimli kullanarak, daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum."
Program hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz ise müzeciliğin, eğitim sürecinden sonra yaşayarak deneyim edinilen meslek alanı ve bilim sahası olduğunu dile getirdi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Müze Profesyonelleri Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Belgin Akçay da bugün klasik müzecilik anlayışının yerini çağdaş müzecilik anlayışının aldığını ve odak noktasının objelerden ziyaretçiye ve sürdürülebilirliğe kaydığını dile getirerek, müzelerin kendi ayakları üzerinde durmayı başarmalarının önem kazandığına dikkati çekti.
Konuşmaların ardından 13 Nisan'da sona erecek Uluslararası Müzecilik Çalıştayının oturumlarına geçildi. Çalıştayın ardından 14 Nisan'da başlayacak "25. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu" ise 15 Nisan'da tamamlanacak.
Müzecilik hizmetleri ile müze kurtarma kazılarının değerlendirileceği, merkez ve taşra teşkilatları personel ile yerli, yabancı bilim insanlarını buluşturan etkinliğe, Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, Avusturya'dan yaklaşık 500 kişinin katıldığı bildirildi.
Ayrıca organizasyon kapsamında 16-17 Nisan'da, bakanlığa bağlı müze, laboratuvar, rölöve ve anıtlar ile koruma bölge kurulu müdürlerinin katılacağı toplantıda, müşterek sorun ile çözüm önerilerinin görüşüleceği kaydedildi.
A.A. - Oktay Özden