Çin'de Türkiye Turizm Yılı kapsamında Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkiye tanıtımı adına büyük ses getiren Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var video projesinde dereceye giren ilk 5 videonun sahibi olan 5 Çinli sosyal medya fenomeni, YIDIAN'ın üst düzey yöneticileri ile birlikte Türkiye'ye geldi.
Yunus Emre Enstitüsü, 700 milyon kullanıcısı olan Çin'in Facebook'u YIDIAN iş birliğinde "Türkiye'ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var" projesi kapsamında video yarışması düzenledi. Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesinin ardından başlayan proje kapsamında, 150 binin üzerindeki Çinlinin katılım gösterdiği yarışma Çin sosyal medyasına damga vurdu.
Video projesi 150 binin üzerinde Çinlinin projeye katılımıyla sona erdi. Yarışmacılar projeye, Yidian sayfasında ki “Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” başlığı altına 15 saniyelik Türkiye temalı videolarını ekleyerek katıldılar.
YIDIAN sitesine yüklenen videolar arasından kullanıcıların oylamalarıyla en çok beğenilen videolar; Cao Ling’ nin Kapadokya'daki balonların üzerinde uçan uçak videosu, Shao Wenting’nin Kapadokya’da güneşi yakalayıp gökyüzüne fırlatılmasıyla gökyüzünde oluşan kalplerin arasında süzülen Kapadokya semalarındaki balon videosu, Çin’in ikonik gökdelenlerinden birine ışıkla talebe üzerine Türkiye’ye gitmek istiyorum yazan Zheng Jian’nun videosu, Türkiye’ye gitmek için davet mektubu atan Feng Binquan’nun videosu ve Kapadokya’da gerçek bir balona binmek istediğini dile getiren Li Pei‘nin videoları oldu.
İlk 5 videonun sahibi olan 5 Çinli sosyal medya fenomeni, YIDIAN'ın üst düzey yöneticileri ile birlikte Türkiye'ye geldi.
Projenin kazananları Cao Jing, Shao Wenting, Feng Binquan, Zheng Jian ve Li Pei için 20 Aralık Perşembe günü İstanbul’da ödül töreni düzenlendi.
Törende konuşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı ŞiCinping arasında yapılan görüşmelerin ardından Enstitünün Çin’de bir kültür merkezi açması, aynı şekilde Çin Halk Cumhuriyeti’nin de Türkiye’de kültür merkezi açma anlaşmasının imzalandığını hatırlattı.
Çin medyasına batıdan aktarılan bilgiler doğrultusunda, Türkiye ile ilgili var olan olumsuz algıyı nötrleştirilerek olumlu hale getirilebilmek adına “Misafirimiz Olun, Gerçeği Birlikte Anlatım” başlığı ile başlatılan proje kapsamında Çin’den 5 ayrı grubun Türkiye’de misafir edildiğini aktaran Prof. Dr. Şeref Ateş, Çin’in en büyük medya kuruluşlarından YIDIAN ile yürütülen bu çalışmanın sonuçlarından bahsetti:
“Bütün bu pozitif algıdan sonra Türkiye’ye gelen turist sayısı bu sene 400 bini buldu. Ve gelecek sene bu sayının 1 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Bunun için de bir taraftan Türk Hava Yolları ile birlikte Çin Hava Yollarının da Türkiye’ye seferlerini başlatması bu iki köklü milletin birbirlerini daha yakından tanımasına vesile olacak. Aynı zamanda Ocak ayı başında da Çin’in önde gelen büyük yatırımcıları yine İstanbul’a gelecekler. Bu yatırımcılar Türk muhatapları ile görüşerek iş birlikleri imkânları üzerinde görüş alış verişinde bulunacaklar.”
Programın düzenlenmesine vesile olan "Türkiye'ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var" yarışmasını da değerlendiren Enstitü Başkan Şeref Ateş, 150 bin kişinin müracaat ettiği yarışmada finale kalan 300 kişi içerisinden 5 kişiye, 1 haftalık Türkiye tatili armağan edildiğini söyledi. Bu beş kişi ile birlikte 5 sosyal medya fenomeninin de İstanbul, İzmir, Efes Antik kenti, Kuşadası ve Kapadokya'da ağırlanacağını belirten Ateş, misafirlerin Türkiye seyahati boyunca Çin medyasıyla yapacakları paylaşımları sayesinde, Çin halkının Türkiye halkını doğrudan tanıma fırsatı bulacağını vurguladı.
Ödül töreninin ardından Çin’de yürütülen çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Program Çin’den gelen Pekin Operası sanatçısının saraydaki sultanın hikâyesini anlattığı sahne gösterisi ile sona erdi.