Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu başladı

Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu başladı

Sultangazi Belediyesinin düzenlediği sempozyum 10 Nisan'a kadar devam edecek


Sultangazi Belediyesinin düzenlediği "Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu” üç gün sürecek.

Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı’ndaki açılışta konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, "Biz büyük bir medeniyetin çocuklarıyız. Bu medeniyeti hatırlamamız lazım. Yaklaşık bir asırdır medeniyetle ilişkimiz kesilmeye çalışılmış ve abuk subuk medeniyetler peşinde savrulmamız öngörülmüş, istenmiş ama şimdi bu büyük tarihi, medeniyeti yeniden hatırlamaya çalışıyoruz." dedi.

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay da sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Yıllar yılı ismini söylediğimiz, eserlerini Sultangazi’de yaşattığımız, gurur duyduğumuz Mimar Sinan’ı bu sempozyumla biraz daha yakından tanıyacağız.' diye konuştu.

Sultangazi'de bulunan Mağlova Kemeri'nin, Japonya, Almanya gibi ülkelerden gelen mimar ve mühendisler tarafından sürekli gelip görüldüğünü kaydeden Altunay, kemerin Mimar Sinan tarafından yapıldığını hatırlattı.   

Altunay, ilçede Mimar Sinan'ın yaptığı Kırkçeşme Su Yolu Sistemi ve Güzelce Kemeri'nin de bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Mağlova Kemeri, 'kemerlerin efendisi' unvanını almıştır. Mimarlar, mühendisler bu güzel kemeri gelip yerinde görüp, ‘Mimar Sinan hayatı boyunca başka hiçbir eser yapmasaydı, onu ünlü etmek için Mağlova yeterdi’ derler. Bizim bu kültürü yaşatabilme ve aktarabilme görevini layığıyla yerine getirmemiz gerekir. Yeni Mimar Sinan’lar yetiştirmemiz gerekir. Şehirler, insanın aynasıdır. Gönlünüzde aşk varsa o şehre de yansıyor.”

Yılmaz: "Mimar Sinan bir medeniyet tasarımcısı ve inşacısıdır"

Sempozyum başkanı Prof. Dr. Coşkun Yılmaz ise sempozyum boyunca Mimar Sinan’ı ve onun su hayatına, kültürüne katkılarının konuşulacağına değinerek, "Mimar Sinan bir medeniyet tasarımcısı ve inşacısıdır. Mühendistir, tasarımcıdır, şehir planlamacısıdır, lojistikçidir, sanatkardır. Hepsinden öte çok iyi bir idarecidir. Çok iyi bir idareci olmasa sultanlara, sadrazamlara 50 yılı aşkın süre baş mimar olamazdı.” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın daima hayır duasıyla anılacağını dile getiren Yılmaz, şöyl devam etti:

"Kanuni Sultan Süleyman dünyanın gördüğü en büyük hükümdarlardan bir tanesidir ama Sultan Süleyman’ı bile bugün biz Mimar Sinan ile tanıyoruz. Sultan Süleyman’ın tecessüm ettiği eserSüleymaniye’nin mimarı Sinan’dır. İşte biz bu programda şimdiye kadar tanıdığımız Mimar Sinan'ı farklı yönleriyle tanıyacağız. Onu su tarihi, kültürü ve mühendisliği üzerinden ayrıca medeniyet kavramı üzerinden konuşacağız."

Sempozyum kapsamında ayrıca Mimar Sinan’ın yaptığı eserlerin fotoğrafları ve su eşyalarının yer aldığı sergi de sanatseverlerle buluştu.

Çeşitli oturumların düzenleneceği sempozyum, 10 Nisan'a kadar devam edecek.

 

Haber: A.A.

Muhabir: Kaan Burak Şen


Benzer Haberler & Reklamlar