Um Al Nar kültürüne ait yeni arkeojik keşifler

Um Al Nar kültürüne ait yeni arkeojik keşifler

Arabistan Yarımadasınınünlü Um Al Nar kültürünü oluşturan insanların Hindistan, Mezopotamya ve İran etkileşimde olduğu keşfedildi.

Umman'da El Batina Bölgesinin kuzeyinde Saham kentimde M.Ö. 2500 ve 2000 yılları arasına tarihlenen
Um Al Nar (Ateşin annesi) kültürüne ait beş arkeolojik alanda 2010 yılından bu yana süren arkeoloji kazılarında mezarlar ve muhtelif çanak çömlek kalıntıları ile taş işçiliği örnekleri bulundu.

Arkeolojik araştırma ve keşif çalışmaları Sultan Kâbus Üniversitesi (Sultan Qaboos Univercity) Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından gerçekleştirildi.

Times of Oman'ın haberine göre; Saham kentinin 26 km kadar batısındaki Al Hajar ve Al Gharbi dağlarının kuzey ovalarındaki Dahwi, Es-Sukbe ve Al Sukhn vadisinde keşfedilen alanlar Umman'da bulunan en eski arkeolojik alanlar.

Sultan Kâbus Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Khalid Daghlas; alanlarda bulunan çanak çömlek ve taş işçiliği örneklerine göre; Um Al Nar Kültürünün; Hindistan, Mezopotamya ve İran ile yakın ilişki içinde olduğunu söyledi.

Khalid Daghlas; Bulgularıza göre Um Al Nar Kültürünün bu alanda yaşayan üyeleri bakır madenciliğini biliyorlardı ve ticaretleilgileniyorlardı. Arkeolojik keşiflerimiz arasında Umm Al Nar döneminden kalma mezarlıklarda da ilginç verilerle karşılaştık. Ölüler, beyaz kumtaşı ile inşa edilen grup mezarlıklarına gömülüyor. Cesetle birlikte mezara kilden ve taştan yapılmış kağlar yerleştiriliyordu. Arkeolojik araştırma ve keşif çalışmalarımız lisansüstü öğrencilerin katılımıyla sürüyor. Yakında yeni bulgulara ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.

arkeolojikhaber.com

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar