UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Eğitim paneli

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Bizim uluslararası örgütlerde, BM'de ve BM'nin pek çok örgütünde ve özellikle UNESCO'da Türkiye olarak temsil oranımız maalesef çok düşük."

ESKİŞEHİR: Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yunus Emre Yerleşkesi'ndeki Öğrenci Merkezi Salon 2016'da düzenlenen "UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Eğitim: Türk Eğitim Sisteminde Stratejik Yönelimler Paneli"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin UNESCO Milli Komisyonu'nun girişimleri sonucunda Dünya Miras Listesi'ndeki Türkiye varlığı sayısının 16'ya, geçici listedeki unsur sayısının da 70'in üzerine çıktığını söyledi.

Türkiye'nin Dünya Miras Komitesi üyeliğine UNESCO tarihinde alınan en çok oyla seçildiğini vurgulayan Avcı, şu değerlendirmede bulundu:

"İnşallah yine UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliğine de 2017 yılında yapılacak UNESCO Genel Kurulu'nda Türkiye aday. Ben de bu adaylı sürecimizi evvelki gün Azerbaycan'da gerçekleştirilen Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu'nda Türkiye'nin 2017 Genel Kurulu'nda UNESCO Yürütme Kurulu'na aday olduğunu açıkladım. Şimdiden hayırlı olsun. Sonbaharda yapılacak genel kurula kadar bu konudaki kulis ve tanıtım faaliyetlerimizi son hızlı sürdürmemiz gerekiyor. İnşallah Türkiye, Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildiği gibi yüksek bir oyla Yürütme Kurulu üyeliğini de gerçekleştirir."

Uluslararası kuruluşlarda az temsil ediliyoruz

Bakan Avcı, UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Programı'nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 2002 yılında 1,5 milyon olan yüksek öğretimde öğrenim gören öğrencisi sayısını 6 milyona çıkarttığını anlatan Avcı, şunları ifade etti: "Niteliksel olarak da fena durumda değiliz. Sayısal artışımızla yarışacak gibi bir niteliksel sıçrama yapamadığımız doğru ama bu niceliksel artış da niteliksel artışı da olumlu yönde etkileyecektir. Yüksek öğretimin niteliksel sıçramayı gerçekleştireceğini düşünüyorum. Toplantının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bizim uluslararası örgütlerde, BM'de ve BM'nin pek çok örgütünde ve özellikle UNESCO'da Türkiye olarak temsil oranımız maalesef çok düşük. Türkiye UNESCO Milli Komisyonu olarak bu konuda gerçekten ciddi bir çalışma var. Ancak netice olarak bu büyük ölçüde üniversitelerin sorumluluğunda olan bir konu."

UNESCO başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluşa Türkiye'nin yaptığı maddi destek ve yardımlara rağmen buralarda az temsil edildiklerini dile getiren Avcı, "Bütün fakültelerimizde uluslararası örgütlerde de görev alacak nitelikte eğitim programları uygulamamızda büyük yarar var. Eğitim programlarımızın bir bölümünü bu amaca yönelik olarak tasarlamakta büyük yarar var. Anadolu Üniversitesine bu çok yakışır. Anadolu Üniversitesi bu konuda öncülük yapabilir." diye konuştu.

Panele, Vali Azmi Çelik, AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Eğitim Komitesi Başkanı Doç. Dr. Adnan Boyacı ve diğer ilgililer katıldı.


Benzer Haberler & Reklamlar