Alman Arkeolog Prof. Dr. Harald Hauptmann, arkeoloji camiasında 1960'lı yıllara medeniyetler arasında geçiş sağlayan köprü olarak görülen Anadlu'nun son neolitik dönem bulguları ile aslında medeniyetin beşiği olduğunun anlaşıldığını söyledi.
MEĞER ANADOLU GEÇİT DEĞİL MEDENİYETİN BEŞİĞİYMİŞ!
Alman Arkeolog Prof. Dr. Harald Hauptmann, Anadolu'nun dünya tarihi açısından Mısır, Mezopotamya ve eski Yunanistan gibi önem taşıdığını söyleyerek "Anadolu medeniyetlerin beşiğidir." dedi.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaptığı arkeolojik araştırmalar, Göbeklitepe ve Nevali Çori kazılarına katkılarıyla bilinen Hauptmann, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsünde "Anadolu'nun Neolitik Dönem Arkeolojik Buluntuları" konusunda seminer verdi.
ANADOLU BEREKETLİ HİLAL'İN PARÇASI SANILIYORDU
Çatalhöyük, Göbeklitepe, Çayönü ve Nevali Çori gibi arkeolojik kazılarla ilgili bilgi veren Hauptmann, daha sonra Azerbaycanlı arkeologların sorularını yanıtladı.
Hauptmann, arkeologların 1960'lı yıllara kadar Anadolu'yu "Bereketli Hilal"in bir parçası ve Mezopotamya ile Yunanistan arasında bir köprü olarak gördüğü söyledi.
ANADOLU'NUN MISIR, MEZOPOTAMYA VE YUNANİSTAN KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU ANLAŞILDI
Hauptmann, "Çatalhöyük, Göbeklitepe, Nevali Çori kazılarından sonra bu görüş değişti. Artık biliyoruz ki Anadolu, medeniyetlerin beşiğidir. Anadolu, dünya tarihi açısından aynen Mısır, Mezopotamya ve eski Yunanistan gibi önemli." dedi.
Seminere, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve AMİA Başkan Yardımcısı Milletvekili Prof. Dr. İsa Hebibbeyli de katıldı.
Ruslan Rehimov - Resul Rehimov / AA