Urna nedir, Urne nedir? Urne mezar nedir?
I. Urna / Urne
1. Antik çağda, ölülerin yakıldıktan sonra toprağa gömülmek üzere küllerinin konduğu üzeri yazıtlı, bezemeli, sade, pişmiş toprak veya metal kap. Urneler, genellikle kısa silindir boyunlu, ağız kenarları dışa taşkın, yuvarlak gövdeli, omuzu delik, pişmiş toprak ya da metal kaplardı.
2. Antik Roma’da 13,20 litrelik bir sıvı ölçüsü.
3. Antik çağda seçimlerde içine isim pusulalarının atıldığı kap.
II. Urna:
1. Taş, piçmiş toprak ya da tunçtan yapılan vazoya benzer kapaklı veya kapaksız kap.
Sıvıların konulması için kullanıldıkları gibi, ölülerin küllerinin korunması amacına da hizmet ederlerdi, ölülerin küllerinin içine konduğu urnalar üzerinde bir yazıt yeri bulunur ve buraya ölünün adı yazılırdı.
Yapıldıkları malzeme ve biçim açısından ait oldukları dönem ve toplulukların kültür özelliklerini yansıttıkları gibi, küllerini barındırdıkları kişilerin sosyal konumlarını da belirleyebilirler. Urnaların bezemeli ve sade olanları vardır.
2. Antikçağ'da seçimlerde oy pusulalarının içine atıldığı kap.
III. Urne: Urna
Urne mezar ya da urne tipi mezar; Kremasyon tipi cenaze ritüeli uygulanan gömülerde, ölünün yakılmış kalıntılarının bir kap içinde gömüldüğü mezar tipidir.
Kaya oyuklarına ya da doğrudan toprağa konulduklarını bildiğimiz ölü kül ve kemiklerinin, en çok urnelere doldurulduğu bilinmektedir. Ölüler bazen eşyalarıyla birlikte yakılmakta ve urnelere doldurulmakta, tam yanmayan büyük büyük ceset parçaları da taşla parçalanmaktaydı. Bu işlemden sonra urnenin ağzı bir taş ile kapatılmaktaydı. Kaya mezarlarında ölü kül ve kemiklerinin konulduğu urneler mezarın çeşitli yerlerine yerleştirilebilmektedir. Duvarlarda özenle sıralanmışların yaygınlığı yanında mezar tabanına da yerleştirildikleri, bazı mezarların oda tabanlarında yuvarlak dipli urnelerin durabilmesi için açılmış oyuklardan da bilinmektedir. Burada öncelikle belirtilmesi gereken, mezarın neresinde olursa olsun urnelerin belirli bir düzende sıralanmış olmasıdır.