Üsküp'ün fethindeki en önemli iki isim Yiğit Paşa ile Meddah Baba'nın, eski Yugoslavya döneminde yıkılan türbeleri ve yanındaki külliye onarılarak yeniden kent tarihine kazandırıldı
ÜSKÜP: Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün, Osmanlılar tarafından fethindeki en önemli iki isim Yiğit Paşa ile Meddah Baba'nın, eski Yugoslavya döneminde yıkılan türbeleri ve yanındaki külliye onarılarak yeniden şehrin tarihi mirasına kazandırıldı.
Kentteki tarihi Osmanlı çarşısında adeta küllerinden doğan türbeler ve yeni inşa edilen mescit ile Osmanlı kültürünü yansıtan kütüphane, yarın Kadir Gecesi'nde ziyarete açılacak.
Kosova Meydan Muharebesi'nde şehit edilen Sultan I. Murat Hüdavendigar'ın oğlu Yıldırım Beyazıt tarafından fethedilen Üsküp'te, o dönemde ordunun komutanlığını yapan Saruhanoğullarından Yiğit Paşa ile şeyhi Meddah Baba fethin simgeleri olarak nitelendiriliyor.
Kalkandelen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Baki, yaptığı açıklamada, Üsküp'teki Osmanlı çarşısının hemen girişindeki bir mekanda, Yiğit Paşa'nın kabrinin ve türbesinin bulunduğunu belirterek, "1945'e kadar burada Üsküp'ün ilk medreselerinden Meddah Medresesi de vardı ancak komünist rejim tarafından hem medrese kapatıldı hem de binası yıkıldı." ifadelerini kullandı.
Meddah Medresesi'nin Yiğit Paşa tarafından kurulduğunu ve Üsküp'ün ilk medresesi olması açısından Balkanlar'da ayrı bir öneme sahip olduğunu anlatan Baki, şunları kaydetti:
"Üsküp'ün fethi anlatılırken iki şahsiyetten bahsetmek gerekir. Biri bu şehrin fatihi Yiğit Paşa, diğeri de onun şeyhi Meddah Baba. Aslında Üsküp'ü fetheden komutan Yiğit Paşa'dır. Ancak Meddah Baba'nın mezarında da "Fatih-i Üsküp, Meddah Baba" ifadeleri bulunmaktadır. Bundan anlaşıldığı üzere sanki Üsküp'ü fetheden Yiğit Paşa değil de hocası Meddah Baba'dır. Ona atfen manevi fatih olarak Meddah Baba zikredilir. Yiğit Paşa ile Meddah Baba'nın kabirleri de yan yanadır."
Medrese gecekonduya döndü
1945 yılında yıkılan Meddah Medresesi'nin, daha sonra gecekondu olarak kullanıldığını ve burada uzun yıllar ailelerin yaşadığını aktaran Baki, Türkiye ve Makedonya'dan gelen girişimciler sayesinde şehrin tarihi açısından önemli, manevi değeri yüksek bu yapının bugün yeniden ziyaretçileri beklediğini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Üsküp'ün Çayır Belediyesi arasında imzalanan kardeşlik protokolü çerçevesinde, 2009 yılında Yiğit Paşa'nın türbesi için çalışmaların başladığını ifade eden Baki, 2010 yılında dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti'nin himayesinde burasının istimlak edildiğini kaydetti.
Baki, "Bugün 550 metrekarelik bir alan üzerinde çok iyi çalışmalar yapıldı. Yiğit Paşa'nın kabri ve türbesi meydana çıktı, restore edildi. Aynı şekilde Meddah Baba'nın kabri de yeniden keşfedildi. Tüm çalışmalar, Makedonya Eski Eserler Kurulu ve Kültür Bakanlığının izinleri çerçevesinde, Çayır Belediyesinin gözetiminde gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.
Baki, çalışmaların büyük bir kısmında maddi ve manevi emeği geçen iş adamı ve aynı zamanda Yiğit Paşa'nın torunlarından Şarık Tara'ya ve Bursa Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Üsküp'teki tarihi Osmanlı çarşısında yarın ziyarete açılacak türbenin yanında ayrıca küçük bir mescit ve Osmanlı kültürünün izlerini yansıtan kütüphane de inşa edildi.
Yiğit Paşa, Balkan tarihinde önemli yeri bulunan İshak Bey'in babası, İsa Bey'in de dedesidir.
AA Cüneyt Davut, Vedat Abdul