Utica antik kenti

Utica antik kenti neresidir?

Utica: Tunus’un kuzeyinde, başkent Tunus’un 33 km. kuzeydoğusundaki sahilde kurulmuş antik kent.

En eski ve ünlü Fenike yerleşimlerinden biridir.

Geleneksel anlatılar kentin kuruluş tarihini MÖ 1101 olarak söylese de bu tarih arkeolojik buluntu­lar ile desteklenmez. Ele geçen en eski kalıntılar MÖ 8. yüzyıla aittir.

Zaman içinde Kartaca Utica’yı geride bırakıp deniz aşırı bir devletin başkenti olmuş­sa da Utica, uzun bir süre en önemli ikinci kent olarak konumunu korumuş­tur.

MÖ 308’de Syracusae tiranı Agathokles tarafından ele geçirildi. MÖ 204’te Scipio(yaşlı) tarafından kuşatıldı, alınamadı. MÖ 149’da Numidya Krallığı ile ittifak yaptığı için, Kartaca’nın MÖ 146’da Roma’nın eline geçme­sinden sonra ödüllendirildi ve parlak bir dönem yaşadı.

Kartaca kentinin ara­zileri Utica’ya verildi, özgür kent ilan edildi ve yeni kurulan Afrika eyaleti­nin başkenti oldu.

Pompeius Gaius Marius yandaşlarına karşı yürüttüğü se­fer sırasında kenti üs olarak kullandı (MÖ 81).

Caesar-Pompeius İç Savaşı’nda Pompeius’un tarafındaydı, savaşın Caesar’ın galibiyeti ile sonuçlanma­sından ve Utica’nın Caesar’ın kontrolüne geçmesinden sonra (MÖ 46) kentin yöneticisi ve Pompeius’un destekçisi Marcus Porcius Cato(genç) bu kentte intihar etti.

Augustus döneminde Kartaca kentinin yeniden canlanmasıyla birlikte Utica’nın önemi azaldı.

MÖ 36’da municipium, Hadrianus dönemin­de ise koloni statüsü kazandı.

Limanının Bagradas Irmağı’nın getirdiği alüv­yon ile dolması yüzünden (bugün kıyıdan 11 km. içeridedir) önemi azalsa da varlığını antik çağın sonunda dek korumuştur.


Benzer Haberler & Reklamlar