Hubei Eyalet Müzesi’nde zamana Meydan Okuyan Silah olarak tanımlanan Goujian Kılıcı, 2000 yıldan daha eski olmasına rağmen nasıl hala keskinliğini koruduğu bir gizem olarak kalmaya devam ediyor.
Her ne kadar Uzakdoğu denilince akla ilk olarak Japonların Samuray Kalıçları gelse de habere konu olan bronz kılıç onlardan daha ünlü. 2000 yıldan daha yaşlı olmasına rağmen,Goujian kılıc; hâlâ işlendiği günkü kadar keskin ve üzerinde hiçbir leke bulunmuyor. Bu kadar eski eserlerde lekelenmeye karşı böylesine direnç nadiren görülen bir şey.
Nerede.com.tr sitesinin haberine göre; 1965 tarihli arkeolojik gezide ortaya çıkan Çin’in Hubei Eyaleti’ndeki İlkbahar ve Sonbahar (M.Ö. 722-481) dönemine ait elli mezar, eski Chu eyaletinin başkenti Jinan kalıntılarına yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Araştırmacılar bu mezarlardan birinde, bir insan iskeleti kalıntıları ile iki bin yıldan fazla bir süre önce yapılmış olmasına rağmen yapısı ve keskinliği aynı kalan eski bir kılıç keşfetti.
Uzmanlar, arkeolojik alanda 2.000’den fazla tarihi eser bulmuşlardı. Ama şüphesiz onalrın içinde en şaşırtıcı ve cazibeli bulgu bu kılıçtı.
Şu anda Hubei Eyalet Müzesi’nde bulunan kılıç, neredeyse hava geçirmeyen verniklenmiş bir ahşap kutu içinde dikkatli bir şekilde korunuyor.
Kılıç 55.6 cm uzunluğunda ve 875 gram ağırlığında.
Levha, mavi ve turkuaz kristallerle süslenmiş ve bin yıllık ideogramlarla kaplanmış olup bir bakır ve kalay alaşımından üretilmişti.
Kılıcın topuzu 11 tane iç içe geçmiş çemberden oluşurken kılıcın kabzası ipek palamarlarda sarılı halde.
Geleneksel Çin dili uzmanları, sonunda kılıç yazıtlarını incelediler ve sembollerin tercümesini yaptılar.
Araştırmacılar, kılıcın İmparator Goujian (M.Ö. 496 – 465) tarafından yaptırıldığı sonucuna vardılar ve kılıca zamana meydan okuyan antik silah “Goujian Kılıcı” adını verdiler.
Antik kılıç, uzmanların şimdiye kadar gördüklerinden farklıydı.
Kılıçta hiç pas izi olmamasına inanmak uzmanlar için gerçekten zordu.
İnanılmaz şekilde, kılıç geçen zamana rağmen hala keskindi. Öyle ki, onu bulduğunda keskinliğini test etmeye çalışan arkeoloğun parmağını bile kesebilmişti.
Kılıç, son zamanlarda üretilmiş ve benzeri görülmemiş bir kaliteye sahip bir silah olmasının yanı sıra, oldukça karmaşık dekorasyonu sayesinde Çin’deki en benzersiz kılıçlardan biri haline geldi.
Bu antik kılıç eski Çin tarihinin adeta bir hazinesi niteliğinde.
Hatta bazı alimler, Goujian Kılıcını Kral Arthur’un kılıcı olduğuna inanılan efsanevi Ekskalibur ile kıyasladılar.
Dikkatli çalışmalardan sonra uzmanlar, esrarengiz kılıcın, Jian olarak bilinen bir kılıç sınıfına ait olduğunu belirtti. Jian, Çin’de son 2.500 yıldır kullanılan düz, iki ucu keskin kılıçlara denir.
Jianlar Çin’deki en eski kılıçlar olarak kabul edilir ve birçok mitolojiye de konu olmuştur.
Çin halk biliminde bu silah “Silahların Şövalyesi” olarak adlandırılır. Aynı zamanda, sopa, mızrak ve süvari kılıçtan sonra dört ana silahtan biridir.
Kılıcın, 2000 yıldan fazla bir süre önce işlendiği gerçeğine rağmen nasıl hala keskinliğini koruduğu bir gizem olarak kalmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar, kılıcın yapısındaki çok iyi korunmasını sağlayan metaller sayesinde böylesine kusursuz kalabildiğini iddia ediyor.
Aynı zamanda çalışmalar, yüksek oranda sülfür ve kolkopirit sayesinde kılıcın paslanmaz kaldığını ortaya koydu.
Silah, binlerce yıllık Çin demirci geleneğine sadık kalınarak işlenmiş bir kılıç.
Kılıcın sahibi olan Kral Goujian, İlkahar ve Sonbahar döneminin sonlarına doğru Yue Krallığı’nın (bugünkü Kuzey Zhejiang) hükümdarıydı. Goujian’ın saltanatı sırasında, ilkbahar ve sonbahar döneminin son büyük çatışması olan, Wu ve Yue arasında bir mücadelesi yaşandı ve Kral, en sonunda rakibini topraklarına katarak zafere ulaştı. Bu nedenle, Kral Goujian bazen beş Hegemon’un sonuncusu olarak da kabul edilir.
Özge Sertbaş - Nereye.com.tr