3 yıl önce 1 milyon TL harcanarak restore edilip müzeye çevrilen tarihi bina, açılışından yaklaşık bir yıl sonra temellerinde çökme meydana geldiği için müze 28 Haziran'da ziyarete kapatılmıştı. Çankırı müzesi'nin temelindeki oturma ve duvarlarda çatlamanın bina ile ilgisi bulunmadığı iddia edilen bir su hattında kaçaktan meydana geldiği ileri sürüldü.
Çankırı’da 1905 yılında yapılan ve uzun yıllar çeşitli kurumlara hizmet verdikten sonra 3 yıl önce 1 milyon TL harcanarak restore edilip müzeye çevrilen tarihi binanın temellerinde çökme meydana gelmiş, Müze süresiz kapatılırken tarihi eserler depolara taşınmıştı. Çankırı Valiliği yaptığı açıklama ile skandalın nedenini açıkladı.
Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre; 1903-1905 yılları arasında Kör Efe adıyla anılan kalfa İsmail tarafından inşa edilen yapı, 1985 yılına kadar valilik binası, bu tarihten 2012 yılına kadar da Çankırı Adliyesi olarak hizmet verdi. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Ocak 1977 tarih ve 286 sayılı kararı ile tescil kaydı bulunan tarihi yapı 2012 yılında Çankırı Valiliğince yeni müze binası olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Bu kapsamda 2014 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2016 yılında 1 milyon lira harcanarak tamamlandı. 2014 yılında kapsamlı bir restorasyon geçiren tarihi bina, onarım sırasında temeli açılarak nem ve suların yol açacağı zararlardan korunmak için dranaj edildi. Restorasyon çalışmaları Temmuz 2016 yılında tamamlanan bina, Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. 100 Yıl Kültür Merkezi’nde bulunan 20 bin eser yeni binaya taşındı. Teşhir-tanzim çalışmaları yapıldıktan sonra 18 Mayıs 2017 Müzeler Günü’nde ziyarete açıldı.
TEMELLERİ SU BASMIŞTI
Hassas dinleme cihazı kullanılarak gece sessizliğinde yapılan incelemede eski bir şehir şebekesinden temele su kaçağı geldiği tespit edildi. Su kaçağının kesilmesinin ardından binada çökme devam edince temelde sondaj yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı; arkeolojik, doğa tarihi ve etnografya olmak üzere 3 bölümden oluşan müzede lokal güçlendirme yapılıncaya kadar, müzenin süresiz bir şekilde ziyarete kapattığını duyurdu. Güçlendirme çalışmalarının; projelendirme, ihale ve diğer aşamalarının ne zaman yapılacağının ise henüz netlik kazanmadığı ortaya çıktı. Müzede bulunan 20 bin eser zarar görmemesi için toplanarak depolara kaldırıldı.
ÇANKIRI VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI
Çankırı Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, bir dönem adliye binası olarak kullanılan eski Hükümet Konağı'nın 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiği, gerekli bakım ve onarımın ardından müze olarak hizmete girdiği hatırlatıldı.
Binanın güneybatı kısmında çatlakların fark edilmesi üzerine Çankırı Belediyesi ile iş birliği içerisinde akustik zemin dinlemesinin yapıldığı aktarılan açıklamada, "Çankırı Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünce yapılan akustik dinlemeler sonucu, müze binası ile ilgisi bulunmayan bir su hattındaki kaçağın müze temelinde oturmaya ve duvarlarda çatlamaya sebep olduğu tespit edilerek kaçağın onarımı sağlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca içerisinde konunun uzmanı akademisyenlerin bulunduğu bir komisyon oluşturularak yerinde incelemeler ve sondaj çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda hazırlanan rapor ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda onarım kararı alınarak gerekli projelerin hazırlanması için Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü görevlendirilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının müzenin geçici bir süreyle ziyarete kapatılması talimatı üzerine Çankırı Valiliğinin onayı ile binanın güney cephesindeki eserlerin güvenli alanlara taşındığı ve müzenin, 28 Haziran'da ziyarete kapatıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütülen proje çalışmaları tamamlanmış ve ihale süreci başlatılmak üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne iletilmiştir. Süreç yakından takip edilmekte ve mümkün olan en kısa sürede sonuçlanması için ilgili ve yetkililer nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır."